Last news in Fakti

4 Януари, 2016 13:55 4 762 0

Гърците ще възстановят Родоския колос, а ние?

  • гърците-
  • ще възстановят-
  • родопския колос-
  • аполон-
  • ние-
  • божидар димитров
Гърците ще възстановят Родоския колос, а ние? - 1

Едно съобщение излезе в последните дни – Гърция щяла да възстанови античната статуя на Аполон, разположена на входа на главния град на острова. Статуята е била малко над 22 метра, излята от бронз и е съществувала само 65 години – съборена от едно силно земетресение. Статуята вероятно раздробена е пролежала векове наред и накрая продадена за скраб.

Защитниците на „автентиката” у нас /цели 57 организации/ обединени в един форум, вероятно ще протестират пред ЮНЕСКО, ИКОМОС и т.н. Естествено гърците няма да им обърнат внимание, дори Манол Глишев да им спретне един протестен митинг, коментира директорът на НИМ Божидар Димитров.

Малко хора знаят, че в нашите земи също е имало колос на Аполон. Той е излят в Аполония Понтика около 480 г.пр.Хр.  и е работа на именития атински скулптор Каламис, нает специално за тази работа. Нашият колос е бил висок 13 м и 20 сантиметра, излят е от бронз и е съществувал на мястото където е бил поставен повече от 400 години. Според античните писатели той е струвал 400 таланта. За сравнение, толкова е годишният бюджет на Атинския морски съюз, обединяващ Атина и още 200 гръцки градове-държави. Тази стойност на созополския колос показва огромните финансово-икономически възможности на нашия град-държава. По това време е издигнат Партенона и статуята на покровителката на града Атина е била висока само 5.60 метра.

Аполон е бил тачен в Созопол с прозвището Иатрос /Лечител/. Знаем как е изглеждал прав – гол, атлетичен младеж, опрян на маслинена фиданка.

През 72 г. пр. Хр. римския пълководец Марк Лукул превзел с щурм Аполония и като изключително ценен трофей отнесъл статуята в Рим.  Там, според различни римски писатели тя била монтирана на Палатинския или на Капитолийския хълм и престояла там още 400 години. След като християнството станало държавна религия християните разрушили статуята тъй като голотата на античния бог скандализирало християнския им морал.

В Созопол преди няколко години също се роди идея да се възстанови колоса на Аполон. Скулпторът Борис Борисов изработи плановете и направи две бронзови копия на статуята високи по 1.6 метра, намиращи се днес в кабинета на кмета г-н Рейзи и в частния музея „Южна кула” на г-н Кирил Арнаутски. Решено бе статуята да се постави на т.н. Мигалка, маркираща входа на Созополското пристанище. Междувременно археоложката Кръстина Панайотова откри огромната база на оригиналното място на колоса – на о-в Св. Кирил и Юлита. Но бе решено статуята да не се вдига там, тъй като огромните сгради на Морското рибарско училище и щаба на Военно-морската база щяха да я закриват.

За богатият морски град да вдигне тази статуя нямаше да бъде никакъв проблем. Но най-неочаквано в работата се намеси сливенския митрополит Йоаникий. Той обяви, че възстановяването на статуята ще възроди… езичеството в Созопол и върху града и жителите му ще се стоварят различни божии наказания. Поуплашиха ли се хората или не, но работата замря.

Съмнявам се, че родоския архиепископ е осъдил намеренията на родоските гърци. Ясно е, че възстановяването на статуята на един езически бог няма да доведе до възстановяване на езичеството у нас и най-вече в Созопол, чиито жители само в последните години построиха със собствени средства десетина параклиси и една църква и реставрираха построените от предците им други 27 църкви и параклиси.

Дядо Йоаникий бе заявил, че вместо на Аполон созополчани да издигнат статуя на Св.Иван Предтеча, тъй като бяха удостоени с честа в града им да се открият и останат там мощите на светеца. Да, защо не, но и на двамата. С две статуи Созопол няма да заприлича на Скопие.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА