11 Юли, 2016 08:00 5 748 1

Вълнуващо откритие край Черноморец

  • вълнуващо-
  • откритие-
  • христосотира-
  • базилика-
  • божидар димитров

Започват разкопките на най-голямата базилика на юг от Стара планина

Вълнуващо откритие край Черноморец - 1
Снимка: Архив

Огромна базилика е открита по време на разкопките в късноантичното селище разположено на нос Христосотира (Червенка) край Черноморец. Това съобщи първо за Факти.бг директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров, когото намерихме на излизане от разкопките.

„Разкопките на базиликата са още в началото, копае се от няколко дни... По мнение на проф. Константин Тотев, който в събота е бил на място, толкова голяма базилика досега не е откривана на юг от Стара планина. Размерите на стените, които са открити, подсказват, че дължината й може би е била 60-70 метра и широчина около 40 метра. Късноантичните базилики по принцип са големи, но тази се очертава да бъде значително по-голяма от средния размер”, подчерта Божидар Димитров.

Вълнуващо откритие край Черноморец

„Селището е 63 дка, оградено с мощна крепостна стена - много голямо селище, тъй като, обикновено, укрепените селища, дори когато са архиепископии, не надминават 25-30 дка. Това е двойно по-голямо, с много хубаво пристанище, напълно закрито за всички опасни ветрове в Черно море, включително и през зимата”, посочи Димитров.

Той припомни, че доскоро там имаше секретно военно поделение и достъпът беше силно ограничен.

По думите на Божидар Димитров най-вероятно името на нос Христосотира идва от името на църквата. Много носове на българското крайбрежие носят имената на църквите, които са се намирали върху тях. Христосотира е едно от немного популярните прозвища на Богородица, добави историкът.

Странното в случая е, че не е известно името на това голямо селище, при това в един район, който е бил много писмовен.  Божидар Димитров изказа хипотезата, че това вероятно е било квартал на Созопол: „Един километър разстояние по море не е никакво разстояние за народ като древните гърци, които смятат морето за път, а не за препятствие. Може би затова името не е оцеляло.”

„На крепостната стена намерихме кули, каквито не сме виждали в България – 8 на 10 метра, много дебела стена. Това ни подсказва, че това селище е било много богато”, съобщи Димитров.

Разкопките ще продължат до 1 август и ще бъдат продължени през септември, добави той. Към момента са разкрити входа на храма и е продължено двайсетина метра напред. „Най-интересното е напред – към олтарната част. Най-вероятно ще има мраморен иконостас, ще има мартириум, в който ще има свети мощи на светци” каза Божидар Димитров.

Той допълни, че това огромно строителство е предприето от император Юстиниан Велики (483-565).

„За съжаление, то не оцелява повече от няколко десетилетия,. Аварите, след 583 г. подлагат на унищожение цяла България – тогава изчезват много градове като Кабиле, Пещера, Акра. Вероятно тогава аварите са унищожили крепостта при нос Христосотира и базиликата, която може би, е била възстановена частично по-късно. Редица средновековни карти показват, че на това място е имало църква,” каза Божидар Димитров.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вангелис Ставрос

    0 0 Отговор
    „Един километър разстояние по море не е никакво разстояние за народ като древните гърци..." Айде стига божидардимитровски щуротии. Оптималното разстояние между пристанището на Червенка и това на Созопол е 3,5 км, а по права линия между двете най-близки точки - 2,8 км ... Сигурно и Агатопол е бил квартал на Созопол, разстоянието по море няма и 40 км, к`во е т`ва за древните гърци?