17 Февруари, 2016 07:45 1 501 0

Изложба с уникални фотографии от Родопите и Беломорието

  • изложба-
  • уникални-
  • фотографии

На 18 февруари 2016 г. от 17:30 ч. в галерия „Средец“ на Министерството на културата ще бъде открита изложбата „Места и лица от Родопите и Беломорието” с фотографии на Крум Савов /1882 – 1949/. Експозицията, която ще пренесе посетителите в света на родопчаните от началото на XX век, е съпътствана и от луксозен албум със снимки на емблематичния родопски фотограф Крум Савов, запечатал живота в Орфеевата планина и Беломорието, съобщават от пресцентъра на МК.

Трудът излиза под съставителството на известния ни художник - фотограф Иво Хаджимишев. В голям формат на луксозна хартия са отпечатани близо 150 снимки на Крум Савов, съхранявани в Държавен архив – Смолян, Исторически музей – Асеновград, и Етнографския музей в Пловдив.

Изложба с уникални фотографии от Родопите и Беломорието

Уникалното издание прави заявка да се превърне и в истинска библиографска ценност, защото пред нас оживяват родопчани от началото на XX век в снимки с изключително качество, непостижими дори и днес. Албумът е със заглавие «Места и лица от Родопите и Беломорието. Крум Савов – 1882 – 1949». Книгата започва с встъпителни думи «Защо Крум Савов?» на Иво Хаджимишев, а Зоя Начева – директор на Държавен архив – Смолян, е подготвила студия за личността и творчеството на Крум Савов. Проучването е дело на Коста Начев – общински съветник в Смолян, а консултант е доц. д-р Ангел Янков – директор на Етнографския музей в Пловдив. Книгата е отпечатана в ИК “Жанет 45” – Пловдив. Този проект е осъществен с цялостната подкрепа, включително и финансова, на Нели и Робърт Гипсън.

Премиерата на книгата ще се състои в галерия «Средец» на Министерството на културата на 18 февруари, а след това заедно с изложбата с фотографии на Крум Савов ще стане достояние и на смолянската общественост.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА