Last news in Fakti

24 Февруари, 2016 07:45 1 175 0

Световен виртуоз ще свири у нас

  • виртуоз-
  • цигулка-
  • концерт-
  • шломо минц

Световният цигулков виртуоз Шломо Минц ще е солист и диригент на звездния концерт от програмата на Европейския музикален фестивал Варна 2016 на 31.03. В Зала 1 на Фестивалния и конгресен център той ще излезе като солист и диригент след серия изключително успешни концерти под името „Цигулки на надеждата“ („Violins of Hope“).

Проектът събира инструменти със затрогваща история – това са цигулки, на които преди и по време на Холокоста са свирили еврейски музиканти. Идеята за издирването и реставрирането на тези инструменти е на лютиера от Тел Авив Амнон Вайнщайн, който връща към живот замлъкналите им от десетилетия струни. Всички роднини на лютиера, останали в Източна Европа, са загинали в лагерите на смъртта и за него да възстанови гласа на цигулките се превръща в кауза на живота. От 80-те години на ХХ век досега проектът връща към сцената десетки инструменти. Замлъкналите прашни цигулки, белязани със звездата на Давид, биват възкресени и с тях духът на убитите еврейски музиканти е прероден за нов живот.

Изложби, концерти, конференции и образователни програми за проучване историята на музиката и изкуството по време на Холокоста са част от този проект, който разпространява посланието на надежда и мир.

Шломо Минц се включва с отдаденост в проекта  „Цигулки на надеждата“ и обикаля света с вълнуващи концерти, на които свири с тези инструменти, заредени с история. До този момент виртуозът е концертирал с Цигулките на надеждата в Париж - Франция, Йерусалим - Израел, септември 2008, Сион - Швейцария, септември 2010, Мадрид - Испания, януари 2011, Шарлот - САЩ, април 2012, Монте Карло - Монако, май 2013, Рим - Италия, януари 2014, Кливланд - САЩ, през есента на 2015. Преди броени дни  - през февруари, Шломо Минц свири на поредната Цигулка на надеждата в Мексико, столицата на Мексико.

Във Варна очакваме световния музикант с много силен концерт с програма от произведения на Й. С. Бах, П. И. Чайковски и Б. Бритън.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА