Last news in Fakti

10 Март, 2016 17:58 1 216 3

Отбелязваме Деня на спасението на българските евреи

  • отбелязваме-
  • деня-
  • спасението-
  • българските евреи

Председателят на ОЕБ "Шалом" Максим Бенвенисти връчи Специалния почетния знак на Организацията на кмета на Пловдив Иван Тотев

Днес отбелязваме Деня на спасението на българските евреи и отдаваме почит на паметта на жертвите на Холокоста.

Председателят на ОЕБ «Шалом» Максим Бенвенисти връчи Специалния почетния знак на Организацията на кмета на Пловдив Иван Тотев, а чрез него, като израз на благодарност - на гражданите на Пловдив, които с риск за живота си са спасили своите сънародници евреи от смърт в концентрационните лагери по време на Втората световна война.

Пред Мемориала на признателността в Пловдив пък с тържествена церемония беше отбелязана 73-годишнината от спасяването на българските евреи от депортация в нацистките лагери. Представители на еврейската общност по традиция посетиха и Бачковския манастир, където са погребани патриарх Кирил и екзарх Стефан, изправили се в защита на своите сънародници, съобщи БНР. Българските евеи се преклониха пред паметта и делото им.

На днешния ден преди 73 години активната позиция и бързите действия на патриарх Кирил, тогавашен пловдивски митрополит, водят до спасяването на 600 души, които са били събрани в близкото до днешния площад с издигнатия мемориал училище, за да бъдат отведени с влкови композиции в лагерите на смъртта, припомни председателят на еврейското дружество "Шалом" в Пловдив Светлозар Калев:

“Това е била първата група, която би трябвало да бъде изпратена. Когато всичко вече се успокоява, се разбира, че повече няма да има депортация.”

79-годишната Райна Соломонова и семейството й съхраняват и предават спомените от онези години:

“Нямате си представа какви хора. Кой каквото имаше, носеше, криеха ни, даваха ни, страшна работа. Оцеляхме.”

“Ние помним, уважаваме и много ценим стореното тук преди 73 години”, подчерта Ейтан Броши - представител на Кнесета на Израел, който също присъства на церемонията:

“Ние много благодарим на българския народ и на всеки, който беше участник в този процес за спасяването на българските евреи в България.”

Предложението на еврейската общност - Българската православна църква да бъде отличена с Нобелова награда за мир за заслугите си за спасяването на българските евреи, пловдивският митрополит Николай определи като “достойно признание”:

“Задължавайки ни по този начин, то ни кара да бъдем по-добри, а припомняйки ни делата на нашите предшественици, ни кара да вярваме, че щом в миналото сме били способни на значими дела, значи сме способни сега и в бъдеще.”

Пред паметника на Димитър Пешев в София пък се състоя възпоменателна церемония. Председателят на софийската организация на евреите д-р Алек Оскар отбеляза непреходната стойност на стореното от българския народ през 1943 година.

“Преди 73 години в България се случи нещо, което днес определяме като уникално и безпрецедентно. Акт, категорично неприсъщ в зловещия контекст на Втората световна война. Въпреки че живееше в страна - съюзник на Тристранния пакт, българският народ не позволи депортирането на своите сънародници с еврейски произход. В концентрационните лагери, където ги чакаше сигурна смърт. Разбира се, този народ не е анонимен. Той излъчи личности и тези личности в решаващия миг се показаха като герои на почтеността и човешкото достойнство”, заяви той.

Заместник-председателят на Народното събрание Димитър Главчев акцентира върху съвременните измерения на този акт:

“Днес, когато Европа и светът са разтърсвани от множество атаки, при които загиват невинни жертви, нека си припомним тези моменти от историята и да направим така, че те да не се повтарят, но нека помним и доброто, което се е случило. нека не забравяме, че това е една от най-ярките страници в нашата съвременна история - спасяването на българските евреи. Това, което направи българският народ тогава, е един открит урок по достойнство, хуманизъм и добродетелност.”

Изложба на снимки в парламента, която представя живота на малцинствата, е подредена по повод Деня на спасението на българските евреи и почитане на паметта на жертвите на Холокоста - 10 март. При откриването председателят на парламента Цецка Цачева припомни ролята на България за спасяването на българските евреи:

"Светът отново е свидетел на многобройни прояви на насилие и агресия, мотивирани от етническа и религиозна омраза. Като активен участник в усилията за запазване на демократичните ценности и правата на човека, България категорично отхвърля и осъжда всякакви форми на насилие, ксенофобия и омраза."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    1 1 Отговор
    ЕЕЕЕЕЕЙЙЙ, АМАН от тия евреи. Всяка година трябва да слушам по две седмици, за спасяването на българските евреи по всички възможни медии. Абсолютно натрапване в главите на хората, типично по еврейски, чрез еврейските лобита във всяка обществена институция. Спасили са ви за добро или лошо, живейте си кротко и не досаждайте. Човек и да не е антисемит, те зорлен ще го направят с нахалството си. Ако не за евреи, трябва да слушаме за Възродителен процес и "турци" ама от български произход. А колко се говори за баташкото клане и за геноцида над българския народ през "османското съжителство", а жертвите във войните след Освобождението, а за жертвите на политическите репресии през Комунизма.....и тн. Иначе евреите са най-важни, та трябва да ми се натрапват в съзнанието, напълно умишлено, по всякакъв начин. Ако не са те, трябва да са "изстрадали" турци или онеправдани цигани. И всичко това в НАШАТА държава!!!
  • 2 Vasik Atanasova

    0 1 Отговор
    ДОЛУ ЕВРЕИТЕ

    Коментиран от #3

  • 3 кучето шаро

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Vasik Atanasova":

    горе евреите