Last news in Fakti

13 Май, 2013 11:51 2 193 0

Българските евреи - записани в книгата на живота

  • българските евреи-
  • изложба

Изложба „Записани в книгата на живота” организират Институтът за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН и Женска либерална мрежа със съдействието на Еврейски исторически музей при ОЕБ „Шалом”, ОКИ „Музей за история на София” и Държавна агенция „Архиви”.

Експозицията е посветена на 70-ата годишнина от спасяването на българските евреи. Тя цели да покаже духа на взаимна почит и уважение между два от най-древните народи на земята – българи и евреи, които живеят хилядолетия наред заедно. Израз на този дух е хуманният акт на спасяването на българските евреи през 1943 г.

В тежките години на изпитание по време на Втората световна война българският народ, неговата интелигенция, обществениците, Православната църква, с решаващата роля на цар Борис III, показаха на света, че имаше избор и спасиха 50 хиляди човешки живота, изтъкват организаторите на събитието.

В изложбата са показани ритуални еврейски предмети – свитък на Тора, дреха на Тора, показалки, рог (шофар), старинна женска празнична роба (биндали), старопечатни книги, Агада за Песах и др.

Авторите на изложбата Анита Комитска и Андрей Тонев са избрали да пресъздадат акта на спасяването през погледа на спасените евреи. За пръв път посетителите ще могат да видят наградите от Американския конгрес на оцелелите от Холокоста, Лигата против клеветите и Световния еврейски конгрес, дадени през 1994 г. в САЩ на цар Борис III като спасител на българската еврейска общност.

В експозицията са представени и наградените рисунки на деца от 4-то ОУ „Проф. Джон Атанасов” и 134-то СОУ „Димчо Дебелянов” с преподаване на иврит, спечелили конкурса на ИЕФЕМ-БАН „Живеем заедно”.

Изложбата се открива на 15 май (сряда) от 18.00 ч. в Етнографския музей на пл. „Княз Александър I” № 1.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА