Last news in Fakti

25 Март, 2016 00:03 1 105 0

Черепът на Шекспир вероятно е бил откраднат

  • шекспир-
  • гроб-
  • череп-
  • великобритания-
  • документален филм

Радарно сканиране на гроба, поръчано за документален филм показва, че главата на барда липсва

История, често отхвърляна от учените като безумна измислица, че крадци на гробове от 18-ти век са откраднали черепа на Шекспир, изглежда се оказва вярна, съобщават археолози, цитирани от в. "Гардиън".

Първото археологическо проучване на шекспировия гроб в църквата Света Троица в Стратфорд на Ейвън е било направено за документален филм, който ще бъде излъчен тази събота.

Най-поразителното заключение от радарното сканиране на гроба е, че главата на Шекспир като че ли липсва, от където се появява и теорията, че черепът вероятно е бил откраднат от ловци на трофеи.

Кевин Колс, археологът, който ръководи екипа, заяви, че при анализ на гроба той и хората му открили доста обезпокоителни неща, като например, че гробът е бил разкопаван и после заравян отново.

Освен това археолозите открили "много странна тухлена структура", която се намира на мястото където би трябвало да  е главата.

Всичко това дава основание на Колс да обърне внимание на статия, публикувана в списание Argosy през 1879 г., в която се твърди, че черепът на Шекспир е бил откраднат от Света Троица през 1794 г.

"Крадците на гробове са силен феномен през 17-ти и 18-ти век," каза Колс.

"Хората искали черепите на известни личности, за да могат евентуално да ги анализират и да видят каква е била причината за техния гений. Не е изненадващо, че останките на Шекспир са били мишена", каза още археологът.

Археологическият екип е използвал специален радар, за да разгледа гроба и е  бил в състояние да оборят множество митове, които витаят около гроба на Шекспир.

Според една от теориите Шекспир е бил погребан във вертикално положение, както неговият приятел и колега писателят Бен Джонсън е погребан в Уестминстърското абатство. Друга заявява, че Шекспир е бил погребан на дълбочина седемнадесет фута, за да не бъде обезпокояван, а трета теория казва, че поетът е погребан в семейна гробница.

Оказва се, че всички грешат. Шекспир е бил погребан на около 3 фута дълбочина и увити в прост саван, а не поставени в ковчег.

Тази година се навършват 400 години от смъртта на един от най-прочутите британски писатели.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА