Last news in Fakti

13 Април, 2016 07:30 10 212 4

Фреските в пещерата Шове са на над 36 000 г.

  • шове-
  • пещера-
  • фрески
Фреските в пещерата Шове са на над 36 000 г. - 1

Фреските в пещерата Шове са над 36 000 г. Това е установил екип от международни учени от Франция, Германия и Холандия.

Досега учените предполага, че те са на 30 000 г. Новото изследване сериозно ще промени схващанията на учените за появата на хората на Стария континент.

През декември 1994 година известният френски спелеолог Жан-Мари Шове и колегите му Елиьот Брюнел и Кристиан Илер са на обход в ждрелото Пон-д’Арк в югоизточния френски департамент Ардеш.

На 18 декември изследователите попадат на неизвестна до тогава пещерна галерия. Когато насочват светлините на фенерчетата си към стените на пещерата, спелеолозите остават изненадани – в светлите петна по стената се виждат древни рисунки на мамути.

Изследванията карат учените да предполагат, че преди 20 000 г. входът на пещерата е затрупан. Това е помогнало на рисунките да се запазят добре.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 dada

    0 0 Отговор
    И един мармот...
  • 2 Оркестъра

    1 0 Отговор
    Едно дървено уредче да намерят и се почва с история, туризъм, пари и т.н.
    А в БГ всички скачат да плюят и оспорват!
    После, що сме били бедни?
  • 3 gost

    1 0 Отговор
    Доста съвременни ми изглеждат тези рисунки, особенно главата на лъва в дясно, французите май са я закъсали в туризма и се чудят кво да измислят?!

    Коментиран от #4

  • 4 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "gost":

    хахаха...вярно малко Цар лъв на Дисни :)