Last news in Fakti

16 Април, 2016 07:33 1 189 0

Италианските „Оскари“ на фестивал в София

  • италианските-
  • оскари-
  • фестивал-
  • софия

Италианската филмова академия ще представи в столицата най-доброто от италианското кино през последните години

Италианските „Оскари“ на фестивал в София - 1

“1-ви фестивал на италианското кино в България“ ще се проведе от 31 май до 6 юни 2016 г. в София.

Идеята за този фестивал се заражда по време на визитата на италианския министър на културата, Дарио Франческини, в София, през лятото на 2015 г. и има за цел да засили връзките между кинематографиите на двете страни. Италия е една от малко държави в света, с които България има подписана двустранна спогодба за ко-продукции, като нашата страна от години е и привилегирован партньор за италианските продуценти. Амбицията на организаторите е този фестивал да се превърне в ежегоден празник на италианското кино в България и повод на творците от двете държави да се сближат и опознаят още повече.

За първи път в 60 годишната си история, Италианската филмова академия организира фестивал на италианското кино извън пределите на Италия и една от причините за това е и скорошното обявяване на София за творчески град на киното на ЮНЕСКО.

Филмовите награди “Давид на Донатело”, известни още като италианските Оскар-и, водят началото си от 1956 г. и тази година празнуват своята 60-та годишнина. С наградата са удостоявани едни от най-големите творци в италианското и световното кино от средата на 50-те години до днес, като Ана Маняни, Клаудия Кардинале, София Лорен, Виторио Гасман, Алберто Сорди, Марчело Мастрояни, Джина Лолобриджида, Мерелин Монро, Елизабет Тейлър, Одри Хепбърн, Марлене Дитрих, Лукино Висконти, Виторио Де Сика, Федерико Фелини, Еторе Скола, Куентин Тарантино, Енио Мориконе, Лилиана Кавани, братята Тавиани и много други.

Филмовите награди “Давид на Донатело” в Италия са под патронажа на Президента на Италия, който по традиция, преди церемонията по награждаването, приема в двореца си всички номинирани и най-изявените представители на кино гилдията в страната.

Фестивалните прожекции ще се състоят във Филмотечно кино “Одеон” и ще са с безплатен вход. Закриването ще се състои на 6 юни 2016 г., с пищна гала вечер в Народния Театър “Иван Вазов”. За участие във фестивал са поканени авторите и продуцентите на филмите и са предвидени срещи на публиката с творческите екипи.

В рамките на фестивала ще бъдат представени 11 филма, които през последните години са били номинирани и са спечелили престижната статуетка, като сред заглавията се отличават: най-новия филм на Джузепе Торнаторе “La Corrispondenza” с Джеръми Айрънс и Олга Кириленко, филмът на Кристина Коменчини “Latin Lover”, в който Вирна Лизи изиграва последната си роля и режисьорският дебют на една от най-обичаните съвременни актриси в Италия, Лаура Моранте - “Cigliegine”. Фестивалът ще бъде открит на 31 май, с документалния филм “Зад белите очила” (Dietro gli occhiali bianchi) за живота и творчеството на Лина Вертмюлер, първата жена в света, номинирана за Оскар за режисура, през 1977. Във филма участват София Лорен, Джанкарло Джанини, Мартин Скорсезе, Харви Кайтел, Рутгер Хауър и др.

Фестивалът продължава традицията от други големите културни и артистични събития реализирани от Италианска търговска камара в България през изминалите дванадесет години, дали повод за изява на италианската общност в България. Той си поставя за цел засилване на културния обмен и сътрудничество между Италия и България и представлява поредната възможност за създаване на контакти между бизнес общностите на двете страни.

През тази година, фестивалът ще е част от ежегодния “Италиански Фестивал в България 2016”, организиран от Агенцията ICE, промотираща дейността на италианските компании по света.

Любопитни факти:

• Актьорите, които са спечелили най-много статуетки “Давид на Донатело”, изключвайки статуетките за кариера са:

7 Алберто Сорди (всички за главна мъжка роля)

7 Виторио Гасман (всички за главна мъжка роля)

7 Маргерита Буи (5 за главна женска роля и 2 за поддържаща роля)

6 София Лорен (всички за главна женска роля)

5 Марчело Мастрояни (всички за главна мъжка роля)

5 Моника Вити (всички за главна женска роля)

• Единствените чужденци печелили статуетката за главна роля са актьорите Флоринда Болкан, Анджела Молина, Елена Сафонова, Бруно Ганц, Пенелопе Круз, Мишел Пиколи и Дзао Тао.

• Филмът спечелил най-много статуетки е “Момичето от езерото” на Андреа Молайоли, който през 2008 г. печели 10 награди.

• Филмът “Занаятът на оръжията” на режисьора Ермано Олми, който в по-голяма си част е заснет в България, е един от рекордьорите, спечелил през 2002 г. цели 9 статуетки “Давид на Донатело”.

Фестивалът е организиран благодарение на Италианската търговска камара в България, Културна асоциация “Тицианo”, съвместно с Италианската Филмова Академия Награди “Давид на Донатело” и в сътрудничество с Министерство на Културата на Република България, Министерство на културното наследство и дейности и на туризма на Република Италия, Посолство на Италия в София, Италиански Културен Институт в София и с подкрепата на Община София - "Творчески град на киното" на ЮНЕСКО.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА