Last news in Fakti

29 Април, 2016 05:15 1 100 0

Величавата тетралогия на Вагнер – отново на Софийска сцена

  • вагнер-
  • тетралогия-
  • софийска сцена
Величавата тетралогия на Вагнер – отново на Софийска сцена - 1

След огромния успех на Вагнеровата тетралогия „Пръстенът на нибелунга”, поставена на сцената на Софийската опера и балет, и сензационното гостуване на първия оперен театър на България през 2015 г. в гр. Фюсен, Германия, отново на 21, 22, 25 и 27 май 2016 г. признателната публика в столицата, както и ревностните почитатели на Вагнер от цял свят, ще могат да се насладят на завладяващите спектакли на „Рейнско злато”, „Валкюра”, „Зигфрид” и „Залезът на боговете”.

Нека да припомним, че миналата есен, Софийската опера представи колосалната Вагнерова тетралогия в родината на композитора, благодарение на творческата дързост на режисьора на първия български „Пръстен“ Пламен Карталов. Той успя да организира неповторимия и истински успешен гастрол на Софийската опера в Германия, като мобилизира и мотивира трупата на първия ни оперен театър  с предизвикателството да се представи с най-трудните произведения на Вагнер, съвсем близо до градовете  с вековни традиции като световните фестивали в Залцбург, Мюнхен и Байройт.  

Баварският град Фюсен, кръстовище на древна история и култури, е притегателен център, заради замъците на Лудвиг Втори, покровителят на Рихард Вагнер. Фестивалният театър в града  за две седмици беше театърът на Софийската опера, която с четирите си представления от „Пръстена” триумфира пред публика от цял свят (Австралия, САЩ, Южна Африка, Норвегия, Италия, Австрия, Франция, Англия, Германия, България и др.),  пристигнала специално за представленията на българите. За пореден път Софийската опера доказа, че е истинското лице и престиж на съвременна музикална България и съвсем заслужено  получи ново световно признание. Така  с гастролите на Софийската опера по света страната ни е припознавана с  европейската си културна идентичност.  

От 21 до 27 май, за пореден път пред ценителите на оперното изкуство   от столицата, страната и чужбина, ще се представят във величавата 15-часова Вагнерова тетралогия солистите, хора и балета на Софийската опера, заедно с изключителното майсторско участие на оркестъра.  Той свири със  закупените му специално за тетралогията вагнерови туби, валдхорни, туба, тромбони, контрабаси и тимпани, придаващи специфичната атмосфера и звукова вълшебна образност на Вагнеровата партитура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА