Last news in Fakti

2 Октомври, 2023 08:44 2 027 8

Първото представление на Софийската опера на "Валкюра" от Рихард Вагнер в Германия завърши с четвърт час аплодисменти

  • софийска опера-
  • германия-
  • пламен карталов-
  • вагнер-
  • валкюра

Режисьор е директорът на операта Пламен Карталов

С четвърт час аплодисменти и викове “Браво!” завърши първото представление на Софийската опера на "Валкюра" от Рихард Вагнер на музикалния фестивал "Кьонигсвинкел" във Фюсен, в Германия, край замъка Нойшванщайн. Режисьор е директорът на операта Пламен Карталов. В ролите са Арис Аргирис – Вотан, Мариана Цветкова – Фрика, Мартин Илиев – Зигмунд, Бярни Тор Кристиансон – Хундинг, Гергана Русекова – Брюнхилде, Цветана Бандаловска – Зиглинде. Публиката повика на сцената и целия оркестър с диригент Лотар Загросек.

В рамките на фестивала на 3 октомври е предвидено още едно представление на същата опера.

“Пламен Карталов първи осъществи през 2015 г. желанието ми опера на Вагнер да бъде поставена в града ни”, каза тогавашният кмет на Фюсен Пол Якоб в разговор с Кирил Вълчев, генералния директор на Българската телеграфна агенция (БТА), медиен партньор на Софийската опера и балет. И след представленията през 2015 г. на тетралогията “Пръстенът на нибелунгите”, от която е част изпълнената тази вечер “Валкюра”, Софийската опера остава единствената, която е поставяла Вагнер в баварския град Фюсен, от който над езерото Форгензее се вижда замъка Нойшванщайн на крал Лудвиг Втори, приятеля и благодетеля на Вагнер. Якоб обясни, че е търсил къде по света има добри постановки на вагнерови опери и когато му казали за България, той се свързал с тогавашния министър на културата Вежди Рашидов, отишъл до София и осъществил контакт с Пламен Карталов за гостуването на “Пръстенът на нибелунга” през 2015 г. “Веднага разбрах, че това е моят театър”, отбеляза Пламен Карталов.

“С представянето от БТА на гостуването на Софийската опера във Фюсен агенцията надхвърля изпълнението на законовото си задължение да популяризира българската култура. Защото с постановките си Пламен Карталов, който има дързостта да показва немски опери в Германия, разкрива българската култура като част от европейската култура и доказва, че за българското изкуство отдавна няма граници в Европа. Това е актуално напомняне в месеците на поредно очакване българите да пътуват без граници в Шенгенското пространство на Европейския съюз. Задълбоченото и правдиво интерпретиране от Карталов на германския епос доказва, че българинът подхожда с разбиране за другия в Европа повече от много други европейци. Българският творец може да служи за пример на много европейци, затворени в пръстените на собствените си светове, каквито пръстени са декорите на “Валкюра”, каза Вълчев.

БТА припомня, че в продължение на три седмици това лято, от 8 до 30 юли, Софийската опера постави седем заглавия от своя Вагнеров репертоар – новата постановка на тетралогията "Пръстенът на нибелунга" ("Рейнско злато", "Валкюра", "Зигфрид" и "Залезът на боговете"), "Тристан и Изолда“, "Парсифал". Режисьор на спектаклите е Пламен Карталов. Те бяха под диригентството на Константин Тринкс. Спектаклите бяха представени в залата на Софийската опера, а "Летящият холандец" – на лятната сцена „Музи на водата“ край езерото Панчарево.

По данни на организаторите над 5000 зрители са посетили Вагнеровия фестивал на Софийската опера. По думите им събитието се е превърнало в притегателен център за почитатели на творчеството на Вагнер от цял свят. Гости от Германия, Франция, Австрия, Финландия, САЩ, Индия, Швейцария, Норвегия, Люксембург, Австралия и България са аплодирали спектаклите.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Читател

    4 1 Отговор
    Валкюра?! Я пак?
  • 2 123

    0 1 Отговор
    Представлението се казва: Нашествието на демоните.
  • 3 умен

    4 2 Отговор
    Валкюра или валкирия?
  • 4 Дедо Пене

    5 1 Отговор
    ПИШЕ СЕ ВАЛКИРИЯ, ДРАГИ ЖУРНАЛЯ КОИТО НИКОГА НЕ СТЕ БИЛИ В ОПЕРАТА, ОЩЕ ПОВЕЧЕ НА ОПЕРА НА ВАГНЕР!!!

    Коментиран от #7

  • 5 Механик

    2 3 Отговор
    А когато "ВАГНЕР" дойдат да изнасят концерт на Дунава, ще има още повече аплодисменти, цветя и питки с мед и сол.
    Е, за някои няма да е добре и ще трябва да се ловят по колесниците на самолетите. Дано да имат по повече колесници, че да има за всички.
  • 6 БСП за България и Радев

    3 1 Отговор
    Време е модерния Вагнер, но вече под държавен флаг, да направи турне из колективния нациски Запад
  • 7 Механик

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Дедо Пене":

    А на бас, че тази дори не знае какво означава валкирия!
    Залагам милион към едно, че не знае, както и това, че си мисли, че Вагнер това е Пригожин.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.