Last news in Fakti

9 Юли, 2016 09:38 1 319 0

166 години от рождението на Иван Вазов

  • иван вазов-
  • 166 години

Днес се навършват 166 години от рождението на патриарха на българската литература Иван Вазов. По повод годишнината Националният литературен музей кани жителите и гостите на София от 11 часа да поднесат венци и цветя пред паметника на Вазов на ул. "Георги Раковски". 

Честванията по повод годишнината започнаха от родното място на Вазов - Сопот, от Радиното училище, едно от първите девически училища в България, опожарено по време на Руско-турската война и възстановено после. Девическото училище, както и много други места в Сопот, са описани в романа "Под игото" на патриарха на българската литература Иван Вазов. От името на Рада Госпожина - една от главните героини в книгата, учителствала в града, идва и наименованието Радино. В него бе показана обновената експозиция "Старият Сопот" с творби на племенницата на писателя - художничката Бинка Вазова, с картини рисувани през 30-те години на миналия век. Те са изключително ценни, защото на много от тях има сгради, които днес вече не съществуват.

Днес в София е поклонението пред паметника на поета. Паметникът е издигнат зад храма "Света София", където Вазов е пожелал да бъде погребан. Камъкът,  донесен от  Витоша става част от самия паметник през 1956 година.  Актьорът Янко Лозанов ще изпълни най-прочутите и обичани Вазови стихотворения, а деца ще рецитират "Аз съм българче". По традиция на рождения ден на поета от 13 до 17 часа музеят на Вазов в София ще бъде със свободен вход.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА