20 Юли, 2016 08:29 2 356 0

Почина Гари Маршал

  • гари маршал-
  • хубава жена-
  • кино-
  • режисьор

През 1997 заедно с дъщеря си Катлийн, Маршал осъществява мечтата си като построява Falcon Theatre

Почина Гари Маршал - 1
Снимка: АП/БТА

Създателят на кинохита „Хубава жена“ Гари Маршал почина на 81 година, предаде АП.

Известният сценарист и режисьор е починал в калифорнийска болница от усложнения от пневмония, от която се разболял след прекаран инсулт.

Гари Маршал е един от най-високо ценените Холувудски писатели, продуценти и режисьори за телевизия, кино и театър. Той е спомогнал за стартирането на кариерите на много филмови и телевизионни звезди, включая участващите в „Деня на влюбените” – Джулия Робъртс и Ан Хатъуей.

Под режисьорството на Маршал преминават редица боксофис хитове, един от тях е класическата романтична комедия „Хубава жена”, с участието на Джулия Робъртс и Ричард Гиър. В дългия списък с негови филми попадат и “The Flamingo Kid” с Мат Дилън, “Зад борда” с участието на Голи Хоун и Кърт Ръсел, “Beaches” “Франки и Джони”, “The Other Sister”, “Дневниците на принцесата”, “Дневниците на принцесата 2: Кралски бъркотии” и “Прекрасния живот на Хелън”.

Добре познат е и със своите актьорски изяви. Най-ярките от които са във филмите „Изгубени в Америка”, “Сапунена опера”, “Необикновен отбор”, режисиран от сестра му – Пени Маршал, “The Twilight of the Golds” и „Щурото еврейско семейство”, който е дебютния режисьорски проект на сина му.

През 1997 заедно с дъщеря си Катлийн, Маршал осъществява мечтата си като построява Falcon Theatre, 130 –местен театър в Бърбанк, Калифорния. Театърът преуспява и до днес. През 2005 Маршал режисира и първата си опера Jacques Offenbach’s Grand Duchess. През 2008 режисира и L’Elisir d’Amore (The Elixir of Love) на Доницети.

Маршал, с помощта на дъщери си написва автобиографичната си книга Wake Me When It’s Funny през 1995.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА