Last news in Fakti

1 Ноември, 2011 12:00 1 339 0

И Канада мисли да се оттегли от ЮНЕСКО

  • юнеско-
  • канада-
  • сащ
И Канада мисли да се оттегли от ЮНЕСКО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канада подлага под въпрос участието си в ЮНЕСКО заради решението на организацията да предостави статут на пълноправен член на палестинците, предаде АФП.

„Ние не сме доволни от решението на ЮНЕСКО. Обмисляме какъв да бъде нашият отговор“, аргументира се канадският министър на външните работи Джон Беърд.

Въпреки недоволството от това решение дипломатът все пак призна, че ЮНЕСКО върши много важна работа за съхраняване на световното културно и историческо наследство.

Членският внос на страната в ЮНЕСКО възлиза на 10 милиона долара на година. Това ще е вторият удар по финансовата стабилност на организацията след като САЩ вече обявиха, че няма да платят част от членския си внос в ЮНЕСКО, възлизащ на 60 млн. долара, които трябваше да внесат през ноември. Годишно САЩ внасят по 80 млн. долара.

Генералният секретар на ЮНЕСКО Ирина Бокова призна, че отказът на Вашингтон да плати сумата поражда безпокойство за стабилността на бюджета на организацията.

„Ще трябва да работим за намирането на практически решения, за да запазим финансовите ресурси на ЮНЕСКО“, заяви във връзка с това и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун.

Канада, заедно със САЩ и още 12 страни, сред които и Германия, гласуваха против статута на пълноправен член на Палестина. Бразилия, Русия, Китай, Индия, Южна Африка и Франция обаче го подкрепиха.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА