Last news in Fakti

2 Ноември, 2011 17:58 1 112 0

Бокова призова САЩ да продължат да финансират ЮНЕСКО

  • бокова-
  • сащ-
  • юнеско
Бокова призова САЩ да продължат да финансират ЮНЕСКО - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова призова САЩ "да намерят начин" да продължат да финансират организацията след съобщението на страната, че прекратява вноските си в отговор на приемането на Палестинската автономия за пълноправен член в понеделник.

"Призовавам американската администрация, Конгреса и американския народ да намерят начин да продължат да предоставят помощта си за ЮНЕСКО в този труден период", заяви Ирина Бокова в комюнике, цитирано от АФП.

"В период, белязан от икономическата криза и социалните промени, смятам, че жизненоважната работа на ЮНЕСКО в подкрепа на световната стабилност и демократичните ценности е в сърцевината на американските интереси", допълни Бокова.

Приемането на Палестина като пълноправен член на ЮНЕСКО по време на гласуване в Париж доведе до замразяването на американското финансиране въз основа на два закона, приети от Конгреса в началото на 90-те години на миналия век. САЩ, които са голям съюзник на Израел, забраниха финансирането на агенция на ООН, която приеме палестинците за свой пълноправен член без мирно споразумение за Близкия Изток. Вашингтон плаща 80 милиона долара на година на ЮНЕСКО, което се равнява на 22% от бюджета й.

"ЮНЕСКО изразява задоволство от факта, че САЩ остават член на организацията и се надява, скоро да бъде взето решение за финансирането. В очакване на това решение ще ни бъде невъзможно да поддържаме сегашното ни ниво на активност", заяви Ирина Бокова.

"Обявеното прекратяване на плащането на американската вноска за 2011 г. ще се отрази незабавно на капацитета ни да поддържаме програмите ни в критични области като постигане на универсално образование, подкрепата за новите демокрации и борбата с екстремизма", допълни тя.

Информация на БГНЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА