Last news in Fakti

7 Май, 2017 09:18 2 094 2

Евровизия, Киев и Юлия Самойлова

  • юлия самойлова-
  • песен-
  • конкурс-
  • евровизия

Представителката на Русия е пяла в окупирания Крим

Евровизия, Киев и Юлия Самойлова - 1

Украйна отхвърли искането на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) за преразглеждането на забраната за руския участник на "Евровизия-2017" Юлия Самойлова, коментира радио Свобода.

Вицепремиерът от украинското правителство Вячеслав Кириленко заяви, че до песенния конкурс, който ще се проведе през май в Киев, ще бъдат допуснати само тези, които не са нарушили украинските закони.

Представителката на Русия Юлия Самойлова вече е пяла в окупирания Крим и по тази причина й е забранено да посещава Украйна за три години. От EBU определиха забраната като безпрецедентна и помолиха Киев да преразгледа своето решение.

Европейският съюз за радио и телевизия дори намекна, че мисли за забраната за украинската национална телевизия в бъдещи прояви на организацията.

Евровизия, Киев и Юлия Самойлова

Русия определи в последния момент своя участник в Евровизия. Името на Юлия Самойлова беше посочено минути преди да изтече крайния срок. Същевременно Москва е бойкотирала задължителните за всички страни срещи на делегации, организиращи "Евровизия" в началото на тази година.

От Европейския съюз за радио и телевизия предложиха дори руският участник да се яви дистанционно или да посочат друг участник. От Киев ясно заявиха, че в конкурса може да участва всеки изпълнител, който не е нарушил международните закони. По този начин те дадоха ясен сигнал, че Юлия Самойлова няма да може да участва дистанционно.

През последните месеци Украйна беше подложена на натиск президентът Петро Порошенко или премиерът Володимир Гройсман да отменят забраната за Юлия Самойлова. Освен това беше намекнато, че Киев може да приложи санкциите срещу руската участничка в Евровизия след приключването на проявата на 13 май. Всички те бяха отхвърлени от Киев.

Има закон. Законът е един за всички. Ние се стремим да прилагаме върховенството на закона. Само спазването на тази политика ще ни позволи да вървим напред, заяви украинският външен министър Павел Климкин. Вячеслав Кириленко пък посочи, че Украйна няма да направи изключение дори и за Франция, Великобритания, Германия, Полша или друга страна, която би нарушила международното законодателство.

Евровизия, Киев и Юлия Самойлова

На 22 март Украинската служба за сигурност забрани на Самойлова да влиза в страната за срок от 3 години, защото през 2015 г. е имала концерт в Крим, без да има специално разрешение да посети полуострова.

От гледна точка на Украйна, страната е действала в съответствие със закона, но от гледна точка на Европейския съюз за радио и телевизия, това все пак е нарушение на устава след като участник не е допуснат, посочи председателят на референтната група на песенния конкурс Франк-Дитер Фрайлинг.

Той допълни, че Русия не е гарантирала присъствието на своята делегация на различни задължителни срещи в началото на годината, което също е нарушение на правилата.

Едва след провеждането на "Евровизия" обаче ще се уточни какви точно мерки биха били въведени срещу Украйна и Русия.

Фрайлинг каза, че безспорно санкциите ще бъдат наложени, остава открит въпросът за обема им. Сред възможните варианти са глоби, лишаване от спонсорско финансиране, отстраняване от участие в конкурса за срок до 3 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кирил

    7 16 Отговор
    русия нарочно определи урод да участва в киев за да развали конкурса евровизия.въобще,какво дири русия в евровизия,да си направят евразийска визия заедно с туркменистан и таджикистан,там да си пращат уродите
  • 2 tapanar4o

    3 1 Отговор
    Какво дири Русия в Евровизия?Ами Австралия какво търси в европейски конкурс?