Last news in Fakti

9 Декември, 2011 21:12 4 209 0

ООН се притесни за прилепите в Деветашката пещера

  • деветашка пещера-
  • прилепи-
  • непобедимите

Призовава Нона Караджова да обърне сериозно внимание на случая

Снимките на филма "Непобедимите" в Деветашката пещера предизвика недоволството на международни организации. От програмата на ООН за околната среда са изпратили писмо до българското Министерство на екологията, с което призовават министър Нона Караджова да обърне сериозно внимание на случая, съобщи bTV.

Деветашката пещера е едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа. В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях за застрашени от изчезване в световен мащаб. Снимките на филма в пещерата са приключили на 29 ноември, сега завършва и изнасянето на декорите и техниката от там.

Според проверка на регионалната екоинспекция в Плевен всичко в пещерата е наред, но експерти от центъра за изследване и защита на прилепите смятат, че подготовката за снимането на филма е оказала негативно влияние върху зимуващите прилепи.

"Аз не считам, че има повод за санкции, още повече, че ние водим редовен мониторинг и, засега, не са установени особени увреждания, що се отнася до прилепната колония", заяви началник отдел "Защитени територии" в МОСВ Димитър Стоев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА