Last news in Fakti

14 Ноември, 2011 21:22 2 440 0

Проверяват Деветашката пещера заради „Непобедимите 2”

  • деветашка пещера-
  • непобедимите 2

Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Плевен спешно провери Деветашката пещера край Ловеч, предаде БНР. Поводът са постъпилите сигнали, че снимките на филма „Непобедимите 2”, които започват вътре в пещерата, застрашават живота на колонията прилепи. От днес до 27 ноември достъпът до пещерата ще бъде ограничен, тъй като през това време там ще се снима филмът.

 
Пещерата е защитена местност и е едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа. В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях са застрашени от изчезване в световен мащаб. 
 
Въпреки това от Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите в Плевен са дали разрешително за строеж на декори, както и на мост към пещерата, за предстоящите снимки.

 

Експертите обаче са установили и нарушение - изсичане на част от растителността на входа на пещерата, заради което организаторите на снимките ще бъдат санкционирани, предаде бТВ.
 
„Съставяне на акт и след това наказателно постановление. Първо ще уточним точно нарушението  - какво е законовото основание за съставяне на акт и ще си проведем процедурата така, че да бъде законова наказателната процедура”, каза инж. Рени Атанасова - директор РИОСВ, Плевен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА