Last news in Fakti

13 Декември, 2011 15:59 879 0

3 пъти по-малко са зимуващите прилепи в Деветашката пещера

  • деветашка пещера-
  • прилепи

Открити са мъртви индивиди от три вида, включително изчезващ вид

Близо три пъти по-малко зимуващи прилепи са преброени в Деветашката пещара в сравнение със зимата на 2010 г. Това е показала втората проверка на еколози от Центъра за изследване и защита на прилепите, предаде БНР. Повод за проверките станаха снимките на холивудския екшън "Непобедимите" в пещерата.
Центърът за изследване и защита на прилепите е преброил едва десет хиляди и четиристотин зимуващи прилепа. През зимата на 2010 г. те са били над 35 хиляди.

Втората проверка на експертите е показала, че два месеца след започване на снимките на екшъна постоянното безпокойство е създало проблеми на колониите. Прилепите са все още в пълно будно състояние, активни са, изразходват последните си енергийни запаси, отчитат експертите.

Били са открити и мъртви индивиди от три вида прилепи, сред тях има и прилепи от изчезващ вид.
Експертите са установили, че е имало навлизане в тъмната част на пещерата, в разрез с уверенията на местната екоинспекция, че се прилага контрол. От Центъра за изследване и защита на прилепите и "Зелени балкани" припомнят, че Министерството на околната среда досега не е пратило отговори на техните запитвания по въпроса.

Учени и експерти многократно предупреждаваха, че кино снимките в този сезон ще имат тежки последствия върху колониите прилепи. Европейската комисия и ООН изпратиха запитване до България, силно обезпокоени от положението в пещерата, която е убежище на 13 вида прилепи, застрашени от изчезване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА