Last news in Fakti

22 Ноември, 2011 11:08 1 910 0

Деветашките прилепи страдат от "Непобедимите" 2

  • непобедимите 2-
  • прилепи-
  • деветашка пещера-
  • природозащитници

Проверка потвърди, че снимките на холивудската суперпродукция „ Непобедимите 2“ в Деветашката пещера вредят на колонията от прилепи, които живеят там.  В пещерата се изграждат декори и конструкции за целите на продукцията. Част от тях достигат тъмната част на пещерата, въпреки че затова е била поставена изрична забрана от страна на РИОСВ, алармират природозащитниците от коалиция „За да остане природа в България“.

В пещерата има постоянно движение на автомобили, лекотоварни камиони, кранове. Работят агрегати и се извършват дейности с моторни резачки и ъглошлайф машини. Всичко това генерира изключително високи нива на шум, допълнително усилени от естествената акустика на пещерата. Това е видимо постоянно безпокойство на прилепните колонии, поради което прилепите се намират в полуактивно състояние, а не в зимен сън. В следствие на това, те изразходват значително повече енергия и преждевременно намаляват хранителните си запаси, чрез които трябва да преживеят до края на зимата, става ясно от от проверката, извършена от служители на РИОСВ – Плевен и експерти от Центъра за изследване и защита на прилепите (ЦИЗП) към Националния природонаучен музей.

Звуковото замърсяване и периодичното присъствие на работници в полутъмните и тъмни части на основната галерия е причина за изместването на прилепите към вътрешните части на пещерата, които не са подходящи за зимуване поради по-високата температура в тези галерии. 

В пещерата има зимуващи прилепни колонии, но по оценка на експертите, бозайниците са забележимо по-малочислени в сравнение с предишни години. Така например, през зимата на 2010-2011 г. числеността на колонията е била около 35 000 индивида. В момента прилепите в пещерата наброяват едва около 8 600 екземпляра. 

В пещерата не са били установени загинали прилепи, което се дължи на факта, че подземната река отнася по течението си всичко извън пещерата. Това, както и наличието на множество ракообразни в реката, хранещи се с мъртвите прилепи не позволяват да се констатира дали и каква е смъртността сред прилепите в следствие на безпокойството. Допълнително за това допринася и фактът, че не е била направена оценка от експерти преди започването на дейностите в пещерата, което щеше да позволи по-пълна оценка на ситуацията. 

Докладът на експертите е внесен в Националната служба за защита на природата към МОСВ и в РИОСВ – Плевен. За възникналия проблем екипът на ЦИЗП е уведомил Секретариата на Споразумението за опазване на популациите на европейските прилепи (EUROBATS), по което България е страна. 

В момента ЦИЗП и Зелени Балкани подготвят сигнал до партньорите от Bat Conservation International и други природозащитни организации, изследващи живота на прилепите, с цел да получим съдействие и съвети, базирани на техния опит за решаването на подобен казус. 

Каквито и уточнения да се направят, безспорно е, че унищожаването на защитен природен обект, увреждането на местообитанията, безпокойството и прогонването от убежищата на световно застрашени от изчезване видове е противозаконно и наказуемо в Република България.

Подобни действия компрометират всяка организация, дори това да е филмовата продукция на „Непобедимите 2“, твърдят еколозите.

По предварителна информация, снимките на продукцията започват  днес и ще продължават три дни. ЦИЗП ще продължи да следи как снимачният процес въздейства върху пещерата и прилепите, но очакваме адекватна реакция и от отговорните контролни институции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА