Last news in Fakti

26 Август, 2017 02:44 4 133 0

Излязоха 13 книги за колекциите на НИМ

  • книги-
  • ним
Излязоха 13 книги за колекциите на НИМ - 1

Излязоха от печат 13 книги от поредицата „Колекциите на Националния исторически музей (НИМ)”, която започна да излиза от началото на 2017 година. С тази поредица Националният исторически музей за пръв път започна да обнародва за широката публика своите колекции в отделни печатни издания.

Абсолютен хит стана книжката, посветена на българските шевици – „Знаци от везба – колекция „Шевици от ръкави” от фонда на Националния исторически музей”. Музеят съхранява в своите фондове над 1000 броя шевици от ХIХ и началото на ХХ век, събирани от теренни проучвания, дарения и откупки. В книгата са публикувани около 100 броя шевици от 4 етнографски региона на България. Традиционно ръкавите са една от най-богато извезаните части от женската риза и именно затова НИМ посвещава тази книжка на тяхната орнаментика. Те разкриват богатството на традиционното изкуство на везбата и отправят предизвикателство пред изследователя за разчитането на неговите знаци, на дълбоката му символика.

На голям читателски интерес в книжарницата на музея се радват още книжките „Съкровището на кан Кубрат” и „Съкровището от Над Сент Миклош” от поредицата на НИМ. Над Сент Миклош е село в Трансилвания, което сега е в границата на Румъния, но когато е намерено е било в пределите на Австро-Унгария. НИМ разполага с музейно копие на съкровището, което означава, че е точно до милиметър с оригинала, подарено от австрийския канцлер Бруно Крайски по време на посещението му в България.

Излезли книги от поредицата „Колекциите на НИМ”

1.Колекция „Боян Радев”

2.Военни паметници, изградени или реставрирани от Националния исторически музей

3.Крепости, проучени и реставрирани от Националния исторически музей

4.Християнски храмове, реставрирани или новопостроени от Националния исторически музей

5.Образци на Чипровското златарство (XVI-XVII в.) от сбирките на Националния исторически музей

6.Съкровището от Над Сент Миклош

7.Антични котви от колекцията на Националния исторически музей - кр.II хил.пр.Хр.-III в.сл.Хр.

8.Колекция средновековно въоръжение VII-XVII в.

9. Съкровището на кан Кубрат

10.Предримски бронзови съдове

11.Вотивите – предметно въплъщение на молитвата

12.Знаци от везба – колекция „Шевици от ръкави” от фонда на Националния исторически музей

13.Книжовните богатства в Националния исторически музей.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА