Last news in Fakti

2 Февруари, 2012 13:19 4 687 0

Най-ранното копие на Мона Лиза

  • мона лиза-
  • да винчи-
  • прадо
Най-ранното копие на Мона Лиза - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Най-ранното копие на великата картина „Мона Лиза“ бе открито и показано в мадридския музей „Прадо“. Твърди се, че копието е направено почти по същото време със създаването на оригинала на великия майстор Леонардо Да Винчи, предаде Си Ен Ен.

Картината най-вероятно е дело на един от учениците на гениалния флорентинец. Според някои експерти е напълно възможно двамата художници да са рисували творбите си рамо до рамо.

След щателно проучване на  реставратори от музея, изображението било открито върху долен слой под черната боя. Там се криело същото лице, което сътворил и Да Винчи, фонът е малко по-различен. 

Освен това, на копието лицето се вижда по-добре и е по-свежо, което прави изкуствоведите изключително доволни.

Платното пристига в Испания през 1666 г. Тогава го смятат просто за едно от многобройните копия на "Дкожондата". Известно е само, че е нарисувано през първата четвърт на XVI век.

На конгрес в Нацианолната галерия Ана Гонзалес Мосо от екипа реставратори излага хипотезата, че платното е нарисувано в ателието на Леонардо от смятания за негов любовник Андреа Салаи или Франческо Мелдзи, друг от учениците му.

"Джокондата" е с размери 77 на 53 сантиметра, а "двойника" -  76 на 57. Оригиналната „Мона Лиза“ се съхранява в Лувъра, Париж. 

Копието след реставрацията:

Според учените радиологичните и фотографски изследвания на копието можели да хвърлят нова светлина върху начина, по който се интерпретира прочутата картина, както и да дадат различна насока на разбирането как точно е нарисувана.

Реставрацията на испанската "Мона Лиза" все още не е приключила. Процесът ще бъде завършен през март, след което платното ще замине на изложба в "Лувъра" и до края на юни ще бъде окачено до оригиналната "Джоконда". 

И преди реставтарията:


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА