Last news in Fakti

13 Март, 2012 12:21 6 003 1

Откриха легендарна картина на Леонардо?

  • леонардо да винчи-
  • да винчи-
  • изкуство-
  • италия-
  • ренесанс-
  • битката при ангиари-
  • изобразително изкуство
Откриха легендарна картина на Леонардо? - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нова картина на великия Леонардо Да Винчи „изникна“ зад стена в сградата на общината на Флоренция. Поне така твърдят изкуствоведи и специалисти, боравейки с ултрамодерна апаратура, предаде Би Би Си.

Те открили черна боя, подобна на тази, използвана при създаването на прочутата „Мона Лиза“. Това им дава основания да смятат, че са открили търсен в продължение на 5 века стенопис на Да Винчи.

Става дума за легендарната творба "Битката при Ангиари", където гениалният творец е изобразил отношението си към войната, макар и да не я е завършил напълно. Някои специалисти твърдят, че загадъчната фреска е най-прекрасната творба на Леонардо. Майсторът започнал да я рисува върху стената през 1504 година, но изоставил започнатото. 

60 години по-късно стенописът бил „скрит“ от художника Джорджо Вазари, който също рисувал по стените на общината на Флоренция, създавайки произведението си „Битката за Марчиано“.

Възможно е Вазари да е построил отделна нова стена, за да запази и „запечата“ нарисувано от Да Винчи. Тази теория се допълва от скрито послание, оставено като надпис върху знамето, което носи един от изобразените герои на неговия стенопис - „Който търси – намира“.

Учените успели да прокарат микрокамери през творбата на Вазари, поместена на стената на една от основните зали на Палацо Векио, както се нарича домът на градската управа на Флоренция.

„Заедно с историци и учени, комбинирайки историческите доказателства и технологията, този изследователски екип разгада една мистерия на 500 години“, похвали се на специална пресконференция Тери Гарсия, вицепрезидент на американското Национално географско дружество, което спонсорира проекта.

„Данните са много окуражаващи“, заяви ръководителят на проекта Маурицио Серачини.

Все пак, експертите още не смеят да се зарадват и имат сериозни резерви към откритието. „Има още много какво да се прави, за да се разгадае тази мистерия. Доказателствата показват, че търсим на правилното място“, допълни Серачини.

Откритието разбуни духовете из средите на изкуствоведите – някои се обявиха против откритието и организираха петиция проучването да спре, за да не се разруши творбата на Вазари. Съмненията са породени от това, че на практика всяка картина на Ренесанса би могла да бъде „съвместима“ с Леонардо, както твърдят "откривателите" на „Битката при Ангиари“.

Техният водач Серачини обаче е убеден, че легендарната картина на флорентинския майстор лежи именно под творбата на Вазари.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.