Last news in Fakti

11 Ноември, 2011 18:07 2 331 0

Нова творба на Да Винчи

  • да винчи-
  • леонарно да винчи-
  • картина-
  • ренесанс

Новооткрита творба на гениалния Леонардо Да Винчи предизвика истинско цунами в света на изобразителното изкуство, засилвайки надеждите, че може още негови шедьоври да излязат на бял свят. Творбата „Салватор Мунди“ до скоро се смяташе за дело на някой от учениците на великия майстор. Но след дълъг период на проучване и консервация става ясно, че тя е излязла под четката на италианския гений на Ренесанса, предаде Си Ен Ен.

Още през 1958 г. картината е продадена на потомците на британския колекционер Фредерик Кук. Днешната й стойност е около 200 млн. долара.

Има около 15 известни картини на Да Винчи днес. Той често оставял работите си недовършени, а с тази задача се заемали негови ученици или други художници.

Мартин Кемп, който е един от най-известните изследователи на Да Винчи, определя находката като неочаквана. Според него има още около 20 картини на Да Винчи, за които светът не знае, престояващи в частни колекции, музеи и други. Поне 5 от тях може да бъдат извадени на бял свят, убеден е специалистът.

 

Междувременно Британската национална галерия е домакин на безпрецедентно богата изложба с творби на гениалния Леонардо Да Винчи.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА