Last news in Fakti

14 Май, 2018 15:07 1 272 9

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)

  • протест-
  • актриси-
  • кан-
  • филмов фестивал-
  • жени-
  • кино-
  • равни права-
  • равенство между половете-
  • салма хайек-
  • джейн фонда-
  • кейт бланшет

Жените в киното искат по-високо заплащане и равни възможности с мъвете в бранша

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ) - 1
Снимки: АР/БТА

Безпрецедентен протест на червения килими, се проведе по време на 71-вото издание на Международния филмов фестивал в Кан.

Осемдесет и две жени от света на 7-мото изкуство се изкачиха по стълбите на Двореца на фестивалите и конгресите, където от 1946 г. ежегодно се провежда един от най-престижните кинофоруми в света. Сред тях бяха звезди от световна величина като актрисите Салма Хайек, Джейн Фонда, Кейт Бланшет и Кристен Стюарт, режисьорът на "Wonder Woman" Пати Дженкинс и френският режисьор Агнес Варда, носител на почетната награда "Златна палма".

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)

Тази изцяло женска акция целеше да прикове вниманието към темата за половата дискриминация и ясно и високо да заяви своите искания — равни възможности с мъжете.

Броят на участничките в този символичен протест не беше случаен. Актрисите, режисьорите и професионалистите от филмовата индустрия, които изкачиха стълбите на Фестивалния дворец, бяха точно толкова колкото и жените, получавали номинация за наградата "Златна палма" през цялата 70-годишна история на фестивала в Кан. За същия период от време (1946 г. — 2017 г.) броят на номинираните мъже е 1688.

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)

Организаторите на протеста заявиха, че събитието е организирано от движението Time's Up и френското движение, известно като 5020x2020, за да покаже "колко трудно е за една жена да се изкачи по социалната и професионална стълба."

През 70-годишната история на Филмовия фестивал в Кан, само две жени — Анес Варда и Джейн Кемпиън — са получавали "Златна палма", докато мъжете режисьори, отличени с наградата са 71.

"Отправяме предизвикателство към нашите правителства и власти да приложат законите за равенството в заплащането", каза Варда. Тя подчерта, че е дошло "време всички стъпала в нашата индустрия да бъдат достъпни за нас", жените.

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)

В акцията се включиха още Салма Хайек, Марион Котияр, Клаудия Кардинале, както и всички жени — членове на журито.

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)

Фестивалът в Кан вече изпрати силен сигнал в подкрепа на жените — повечето от членовете на журито тази година са представителки на нежния пол.

Салма Хайек, Кейт Бланшет и още 80 жени на протест в Кан (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Голям Слон

    16 0 Отговор
    Явно е трудно да се приеме, че в едни професии жените са по-добри и съответно по-добре платени, а в други мъжете. Да не забравяме, че преди да започнат снимките, всичко е вече договорено: срокове, финанси и т.н. След като си се съгласил, значи вече мърдане няма. Освен това има основни роли, епизодични... Пък в крайна сметка, като са ви малко парите, актрисите на опашката са безкрайно много. Нека и те хляб да ядат. На мен лично ми омръзна едни и същи муцуни да гледам. Да не говорим, че от изброените единици стават за актриси.

    Коментиран от #2

  • 2 Zax

    3 0 Отговор

    До коментар #1 от "Голям Слон":

    Не само за актриси не стават...

    Коментиран от #3

  • 3 Голям Слон

    5 1 Отговор

    До коментар #2 от "Zax":

    Не мога да го знам със сигурност. Мога само да предполагам. Но тази женска еманципация край няма и лично мен започва да ме дразни.
  • 4 ГОСТ

    7 0 Отговор
    САМО ЗДРАВО Ч**** Е......
    И ВСИЧКО ЩЕ СИ ДОЙДЕ НА МЯСТОТО...
    БЕЛКИМ КАНДИСАТ ....
    ДРУГО НЕ ГИ ОПРАВЯ ТЕЗИ ЕМАНЦИПИРАНИ ДАМИ....
  • 5 кино

    6 0 Отговор
    Като бяха млади не мислеха така
  • 6 иди ги разбери

    9 0 Отговор
    И миньорите така искат равен с тях брой миньорки в мините да копат, ама никой не ги чува ????
    Жените искат еманципация само където и когато им изнася през останалото време искат да се отнасят тях, като с "дами" ??!?!?
  • 7 Румяна Костова

    2 0 Отговор
    Нека не завиждат на мъжете.Както е тръгнало,май скоро джендъри и гейове ще обират всички награди.Не само в Холивуд На мен ми писна от сълзливи гей история.
  • 8 мъдрост

    1 0 Отговор
    не вярвай на това що кърви всеки месец и си мени настроенията РЕЗКО
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.