Last news in Fakti

16 Май, 2018 01:29 1 427 7

Арт програма за София прайд

  • софия-
  • прайд-
  • арт-
  • изкуство

Фестивалът ще предложи на софиянци над 20 събития с участието на 30 международни автори в повече от 13 локации

В София се провежда седмото издание на Sofia Pride Arts – една от ключовите инициативи в културната програма на най-значимото ЛГБТИ+ събитие у нас – София Прайд. След 7 години и над 100 представени проекти на ЛГБТИ+ артисти от цял свят, включително и България, от тази година едно от най-разпознаваемите културни събития в столицата разширява програмата си от една седмица на един месец и по този повод променя името си от Sofia Pride Art Week на Sofia Pride Arts. Това съобщават от организаторите.

„Това разширяване се наложи от все по-големия интерес към различните форми на себеизразяване и жанрове изкуство, както и от растящите нужди на ЛГБТИ+ общността у нас, която е жадна за интересни, смислени и вдъхновяващи културни прояви“, обяснява промените около фестивала Симеон Василев, главен куратор на програмата на Sofia Pride Arts и изпълнителен директор на фондация GLAS, която организира арт фестивала. Неговата тема тази година е тясно обвързана с тази на София Прайд 2018 - “Различни хора, равни права”.

На 12 май (събота) фестивалът започна с изложба на дигитални фотографии „Секс и лудост“ на сръбския гей фотограф и художник Никола Джукич. Творбите на артиста разказват историята на ексцентричния свят на човешката красота и психика и се фокусират върхи теми като търсенето на себе си, опознаването на Другия и проблематизирането на традиционните рeпрезентации на голото мъжко тяло.

Търсенето на любовта отвъд стереотипите и етикетите ще бъде в центъра на груповата изложба Love Moves, която ще се проведе от 18 до 24 май в “Генератор”. В нея ще участват 10 български и чуждестранни артисти – Джон Макена, Гонзало Оркуин, Его Родригес, Искра Благоева, Калин Серапионов, Наталия Ленц, Пламен Петров, Радостин Седевчев, Севда Семер и Ясен Сгуровски. Официалното откриване с вход свободен е на 18 май, петък, от 19 ч.

Дерида денс център ще се включи за първи път във фестивала с две танцови постановки на хореографа Живко Желязков – FLAPSƎ на 19 май и Zen Play на 2 юни. Със свои авторски пърформанси в Sofia Pride Arts ще вземат участие и световно признатите артисти и хореографи Красен Кръстев, Християн Бакалов и Иво Димчев.

От 28 май до 9 юни в Дом на културата “Средец” ще бъде представена фотографската документална изложба Balkan Pride. Тя включва фотографии и видеа от всички балкански градове, които организират прайд шествия. Кадрите са предоставени от прайд организации от Балканите и за първи път проследяват цялата история на движението за равенство на ЛГБТИ+ хората от балканските държави под формата на арт проект.

На 3 юни в Червената къща ще се състои премиерата на постановката победител в конкурса на Sofia Pride Arts за театрален спектакъл на ЛГБТИ тематика. Постановката е на театрална компания “КОМА Луденс” с артистичен директор Констанца Генова. Тя ще представи “На масата” - документален вербатим спектакъл, представящ борбата, която ЛГБТИ+ хората водят вътре в самите себе си и с която се изправят срещу най-голямата институция и мерило на своя живот – семейството.

Арт фестивалът ще приключи часове преди началото на Sofia Pride 2018 на 9 юни (събота) пред Паметника на Съветската армия с уроци по танци на открито, пърформанс на Християн Бакалов и музикални изпълнения на диджеите Sex Shooters (Великобритания) и банда барабанисти Paranue (Гърция).

Sofia Pride Arts се организира от Организационния комитет на Sofia Pride и Фондация “ГЛАС”. Тази година Sofia Pride Arts ще се проведе в културните пространства Fabrica 126, Aether, Генератор, Derida Dance Center, Дом на културата “Средец”, НАТФИЗ, The Fridge, Sabai, студио ТЕЗГЯХ, Червената къща, Бар Есенс, Канаал, Rainbow Hub, както и на различни локации на открито.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Октомври

    22 2 Отговор
    В София ще се проведе парад на хора с хормонални и психически проблеми. Думата прайд е общност при животните !

    Коментиран от #7

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Бесен Язовец

    18 2 Отговор
    Това събитие трябва да бъде забранено изобщо не е смешно на едно място да се събира елита на Карлуково и 4ти километър!
    Като едно време в САЩ цирковете на странните хора ( жената с мустаците мъжът с ц.... и така нататък
  • 4 blader

    14 2 Отговор
    Защо е нужна тая реклама. Привличате неориентирани, джендъри ли. Аре стига толкова бе съединители противни. Скрийте се в някое мазе и си показвайте на себе си квото имате или всъщност нямате. Болни мозъци извратени, спрете да пречите на тихото съществуване на тези, които са все още нормални и са двуполови. Всички от тоя животински прайд сте или за болница или за цирка, но за кратко и после пак в болницата
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Румяна Костова

    4 2 Отговор
    За какво им е специално арт събитие.Че те превзеха целия Холивуд и от там ни тровят!?Да вземе Бойко да покани сръбската премиерка лезбийка Ще е чест с нея да уважи събитието.Все не разбирал какво представлява ИК.Нека да се образова малко чрез Арт.
  • 7 maradona

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Октомври":

    Ми да де именно при животните.