Last news in Fakti

25 Юни, 2018 17:30 1 550 1

Разкопават Перперикон за 19-а година поред

  • перперикон-
  • разкопки-
  • археология-
  • николай овчаров

Археологическата дейност през това лято ще струва около 250 000 лева

Разкопават Перперикон за 19-а година поред - 1
Снимка: Shutterstock

Днес започнаха разкопките на археологическия комплекс Перперикон, които се провеждат вече за 19 поредна година. Около 250 хиляди лева ще струват те и аварийните консервации, които трябва да се направят, а в това са ангажирани около 70 души до края на септември, съобщи ръководителят им проф. Николай Овчаров.

По думите му основната задача през тази година е да се свържат напълно завършения акропол и двореца-светилище с откритата през 2016 година 35-метрова базилика - най-голямата ранно-християнска църква в Родопите.

"Възможно е да попаднем на големи представителни сгради в тази връзка между Южния квартал и двореца-светилище", каза проф. Овчаров.

Перперикон се намира в Източните Родопи, на 20 км североизточно от град Кърджали. Скалният град се извисява на скален връх с височина 470 м. В подножието му се намира село Горна крепост, а край него тече река Перперешка. Удобната речна долина е създала условия за живот от дълбока древност. По тази причина тя е осеяна с десетки археологически обекти от различни епохи, чийто център е Перперикон.

Археологическият средновековен комплекс Перперикон е един от най-древните монументални мегалитни паметници, изцяло изсечен в скалите. Той е и една от най-популярните туристически дестинации в България.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    6 0 Отговор
    Заслужава да се посети.