Last news in Fakti

22 Юли, 2018 21:30 1 510 2

НИМ започва цялостно проучване на културното наследство на с. Добърско

  • ним-
  • наследство-
  • добърско

Националният исторически музей /НИМ/ организира етнографска експедиция и проучвания в района на един от своите филиали - с. Добърско.

Добърско се намира в община Разлог, а местоположението му е важен фактор за неговото икономическо и културно-демографско развитие. Районът има богато културно наследство; компактно в етнографско отношение българско население, което съхранява и пренася през годините традиции и фолклор.

Средновековният храм "Св. Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат" е филиал на НИМ, паметник под защитата на ЮНЕСКО и недвижима културна ценност от национално значение. Той е сред най-атрактивните и посещавани паметници в региона, откроявайки с. Добърско като пазител на историческата и културната памет.

Самодейната група за автентичен фолклор от селото, създадена преди половин век, е вписана през 2012 г. в Националната система на живите човешки съкровища като „Добърски баби – пазители на традиционния обред Водици”.

Теренните експедиции ще се проведат в периода 18-24 юли и 17-21 август 2018 г., а цялостните резултати се предвижда да бъдат представени и публикувани през 2019 г.

Екипът, съставен от специалисти етнолози от НИМ и учени фолклористи от ИЕФЕМ – БАН, има за цел да проучи различни елементи от цялостното материално и нематериално културно наследство в селото и в региона.

Сред основните набелязани теми за изследване са народен календар, занаяти и поминък, традиционно облекло, народни вярвания и мироглед, религиозна култура, музикален фолклор и словесни традиции.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Недоволен

    8 0 Отговор
    Няма да е лошо държавата да финансира такива села които пазят българските традиции и да опази културата ни и обичаите ни а ми финансирва интеграция на ромското общество

    Коментиран от #2

  • 2 ГосТ

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Недоволен":

    Държавата финансира само проекти с много високи комисионни и пари под масата. За какво мислите световната индустрия бяга с 200. За тях е по добре да плащат високи данъци както е навсякъде, отколкото да ги рекетират с 56-60% под масата.Докато не бъде осъзнато това,само ще се питаме как ще ги стигнем румънците. Жалко за историята, която имаме все пак. Ще остане само история