21 Юли, 2018 17:49 1 828 3

Уникален спектакъл на уникално място

  • белоградчишки скали-
  • опера-
  • представление-
  • верди-
  • реквием
Уникален спектакъл на уникално място - 1

Прочутият „ Реквием ” на Джузепе Верди бе представен на сцената на фестивала „Опера на върховете” на Белоградчишките скали. За да могат зрителите да съпреживеят истински емоциите, които носи творбата, определяна като произведение, което навлиза с музиката си дълбоко в човешката душа, помогна хорът и оркестърът на Софийската опера с диригент Ерих Вехтер и солистите Гергана Русекова, Габриела Георгиева, Камен Чанев и Сами Лутинен.

„Реквием” е творба, в която чрез музиката си Джузепе Верди пресъздава една от най-важните религиозни сцени – тази на Страшния съд, която за композитора не носи популярния смисъл за деня на изкуплението, а е израз на безжалостното настъпление на смъртта. „Реквием” е произведение, провокирано от трагични загуби в живота на композитора, с което той се прекланя пред паметта на две важни фигури в неговия живот - големият италиански композитор Джоакино Росини и знаменития писател Алесандро Мандзони.

Любопитен факт от историята на създаването на творбата е, че първоначално тя е трябвало да бъде създадена през 1868 година от най-известните италиански композитори по онова време, като знак на почит към творчеството на Джоакино Росини. Работата по нея започва веднага и приключва година по-късно, но произведението така и не е изпълнено пред публика. Този факт, а и смъртта на Алесандро Мандзони, пред чието творчество Верди се прекланя, карат композитора да създаде своя „ Реквием ”, работата по който завършва през 1874 година. Първото му изпълнение е на 22 май същата година в катедрала „Сан Марко” в Милано, а диригент е самият композитор. Следват успешни премиери на „Реквием” и в Париж, Лондон, Виена, Петербург.

Уникален спектакъл на уникално място

С изпълнението на Вердиевия реквием, организаторите на фестивала ще отбележат и 370 годишнина от основаването на Никополската епархия, създадена през 1648 година, а в началото на 1883 призната за самостоятелна архиепископия. През 2002 година в Свищов е построена построена нова сграда за храма „ Свети Свети Кирил и Методий “, а в последствие се разкриват се и нови енории в градовете Плевен, Левски, Видин и Враца.

Изпълнението на „ Реквием ” се посвещава и на 330 годишнина от избухването на Чипровското въстание, избухнало в опит за освобождаването на на българските земи от османско владичество. Бунт, потушен за кратко време, завършил с много жертви и огромна бежанска вълна във вътрешността на страната и зад граница. На Белоградчишките скали с „Реквием” ще бъде почетена и паметта на жертвите от въстанието в Северозападна България от 1850, известно и като Видинското и Белоградчишкото, обединило усилията на хората от района срещу османската власт. Въстание, смятано за най-масовото от другите многогодишни селски бунтовнически движения в Северозападна България по онова време.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ГосТ

    3 1 Отговор
    179 прегледа, добре е. По добре от 17.9
  • 2 Еха

    5 1 Отговор
    Дайте видео

    Коментиран от #3

  • 3 ГосТ

    2 1 Отговор

    До коментар #2 от "Еха":

    Видео само за гериникол и нелина ....