Last news in Fakti

22 Февруари, 2012 15:33 3 421 0

Наследството на Анди Уорхол

  • анди уорхол-
  • поп арт-
  • изобразително изкуство
Наследството на Анди Уорхол - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

„В бъдеще всеки ще бъде световноизвестен за 15 минути“, твърди бащата на поп арта Анди Уорхол навремето, вероятно без да подозира, че неговата слава ще продължи много, много по-дълго.

Великият Анди Уорхол вече от 25 години не е сред нас, но влиянието му в съвременното изкуство изобщо не е намаляло, пише британският вестник „Гардиън“. Точно преди четвърт век творецът умира неочаквано при усложнения на операция на жлъчката в Ню Йорк.

И днес Уорхол доминира на пазара, но държи силното си влияние в поп културата въобще. А творбите му рядко спират да гастролират по световните галерии и музеи.

Считан е за един от бащите на поп арта. Той вижда непотребните вещи на съвременния живот като изкуство. Иска да направи изкуството масово като масовите стоки, които изобразява. Ето защо рисува консервни кутии, бутилки безалкохолно, обувки, долари – всякакви предмети, които олицетворяват американския начин на живот. Идеята му е, че тези продукти са символ на равенството, тъй като и за бедния, и за богатия прахът за пране е един и същ, например.

Кариерата му започва като дизайнер на реклами за обувки и обложки на грамофонни плочи. По-късно рисува в основаното от него творческо студио „Фабриката“ в Ню Йорк. Там са били Салвадор Дали, Мик Джагър и Боб Дилън. Според експерти от лондоския музей „Тейт“ там се правили вид социални експерименти, тъй като се събирали отявлени бохеми с доста големи различия.

В националната библиотека на Белгия се откри пищната изложба „Уорхолия“, посветена на творчеството на американския художник, илюстратор и кинорежисьор.

„Уорхол промени киното и документалистика завинаги“, казва Джилиан Уеъринг, когато се облече и засне като Уолхол. Зад гърба си той е оставил и скандални филми и книгата „POPism“. Макар да не е доживял интернет, той е предусетил, че времето ще превърне хората от „тела“ и „изображения“.

Въпреки славата, творчеството на Уорхол е спорно. Най-вече заради обвинението, че комерсиализира изкуството и работи за големи компании.

Анди Уорхол е ревностен християнин, но се твърди, че злоупотребявал с дрогата. Родителите му са преселници от Словакия, детското му – трудно и болнаво.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА