Last news in Fakti

11 Март, 2012 17:48 5 943 0

Деймиън Хърст открива своя галерия в Лондон

  • деймиън хърст-
  • изкуство-
  • дейвид хокни-
  • поп арт
Деймиън Хърст открива своя галерия в Лондон - 1
"Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на някой жив"

Деймиън Хърст, един от най-влиятелните и скъпоплатени съвременни творци, ще се сдобие със собствена галерия в южен Лондон през 2014 година. Там своят дом ще намерят около 2000 негови произведения. Пред  „Гардиън” провокативният художник разкри, че галерията, носеща името му, ще има шест изложбени зали и кафене.

Там ще се видят и произведения на графити майстора Банкси, който обикновено твори по стени и фасади в Лондон. Американски и чуждестранни артисти също ще поместят там свои творения.

Деймиън Хърст попада под светлините на прожекторите през 90-те години на миналия век.

Творецът използва темата за смъртта и първоначално се фокусира върху мъртви животни. През 1991 година той поставя тигрова акула в формалдехиден аквариум. Животното, купено специално от Австралия, е дълго 4-метра и шокира света. Творбата е наречена "Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на някой жив" . Подобна съдба има и овца.

По-късно ексцентричният британец прави същото с крава и теле - той ги разрязва на парчета и ги поставя в отделни аквариуми. Произведението се нарича „Майка и дете разделени” и му носи слава из Европа.

Прочутият му диамантен череп, наречен “For the Love of God”, е купен от частна компания, в която е и той самият, за 100 млн. долара. За изработката му са използвани точно 8 601 диаманта на стойност около 15 млн. паудна.

Кариерата на британеца тръгва шеметно нагоре, след като известен колекционер го взима под крилото си и го пласира изключително добре на арт-пазара. Днес той е сред най-известните британски живи артисти, водени от светилото на попо арта Дейвид Хокни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА