Last news in Fakti

12 Март, 2012 19:05 1 097 0

Призоваха за намесата на КЗК при разпространението на български филми

  • кзк-
  • български филми-
  • намеса-
  • софия филм фест

Проблемът с монопола в киноразпространението на български филми трябва да бъде решен от Комисията за защита на конкуренцията. Такъв призив отправиха автори на нови продукции, включени в програмата на 16-ия международен София филм фест., съобщи БНР.

Министерство на културата е сезирало комисията, след като режисьорът Людмил Тодоров е предоставил документите с непосилните условия, които монополистите поставят за разпространението на български филми. "Важно е сега министерството да настоява комисията да си свърши работата, както и да не спираме да говорим за това, за да разберат управляващите, че трябва да въведат правила за разпространението на български филми и да следят за спазването им", заяви Тодоров. Едно от изискванията му е комисията за защита на конкуренцията да провери дали условията за показ на всички родни продукции са еднакви.

Става дума за пари, разбира се, но не само към авторите, за отчисленията, които финансови институции, включително българската държава, дава, после насреща няма нищо. Поразиите, които нанася тази политика на злоупотреба с монополно положение от страна на киносалоните, тя не е само финансова, посочи Тодоров.

Фестивалната премиера на филма на Людмил Тодоров "Миграцията на паламуда" е тази вечер в кино "Люмиер". За необходимостта от намеса на държавата в защита на българското кино се обявиха още Влади Въргала, който представя на София филм-фест "Операция Шменти Капели" и актьорът Мариан Вълев от екипа на "Корпус за бързо реагиране".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА