Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 17:20 1 226 6

Посолството на САЩ ще реставрира гробницата в Свещари

  • свещари-
  • ерик рубин-
  • посланик-
  • сащ

Гробницата е построена през 3-ти век пр. Хр.

Посолството на САЩ ще реставрира гробницата в Свещари - 1
Снимка: Посолство на САЩ

Посланикът на САЩ Ерик Рубин обяви днес, че ще използва Посланическия фонд за опазване на културното наследство за реставрацията, консервацията и осъвременяването на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница, която е в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Това съобщиха от посолството на САЩ в София.

Свещарската тракийска гробница е уникален пример на Средиземноморската гробищна архитектура и привлича близо 50 000 посетители всяка година. Гробницата е построена през 3-ти век пр. Хр., за да съхранява тленните останки на заможен гетски владетел, който е бил погребан там заедно с конете си. Най-забележителните украси в гробницата се намират в гробната камера – 10 женски фигури (кариатиди), чиито хитони са оформени като обърната палмета. Такъв вид скулптури са уникални за региона.

Съвременният обект не е проектиран за 50 000 посетители, нито за дългосрочна консервация. Ето защо посредством Посланическия фонд за опазване на културното наследство Посолството на САЩ присъжда субсидия от 184 000 долара за консервацията, реставрацията и осъвременяване на начина на представяне на Свещарската тракийска гробница с цел да допринесе за опазване на културното богатство на България и развитието на нейната туристическа индустрия.

Проектът, който е предложен и ще бъде администриран от Фондация Credo Bonum, включва експертно ремонтиране и обновяване на важни части на гробницата, както и инсталиране на професионално осветление, образователни експозиции и друга подобрена туристическа инфраструктура.

Заместник-министърът на културата Амелия Гешева, археолози, включително и главният археолог на обекта проф. Диана Гергова, както и културни експерти присъстваха на обявяването на субсидията, което се състоя в главната зала на Археологическия музей в София.

Този проект за опазване на културното наследство на България е последният от поредица проекти, спонсорирани от Посолството на САЩ от 2002 година до сега. Част от тях са:

- Kонсервация и реставрация на средновековната църква от 14-ти век „Св. Йоан Алитургетос“ в град Несебър (обектът ще бъде открит през ноември).

- Консервация на две християнски гробници от края на 4-ти век, преместени от централната част на София в Националния исторически музей.

- Консервация на тракийска гробница от 4-ти век пр.н.е. в могилата Крън II в Долината на тракийските царе.

- Реставрация на Куршум джамия от 17-ти век в Силистра.

- Консервация на антични подови мозайки от древната провинциална столица Филипополис от 3-ти век (днешен Пловдив).

- Консервация на библиотеката и джамията на Осман Пазвантоглу от началото на 19-ти век във Видин.

Общата стойност на инвестираното от Посолството на САЩ в проекти по опазване и съхраняване на българското културно наследство е над 1 084 380 долара.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 860

    5 1 Отговор
    Дано не е някаква поличба и не направят у нас гробница както в съседни арабски и африкански държави

    Коментиран от #2

  • 2 АААА

    1 6 Отговор

    До коментар #1 от "860":

    РУСНАЦИТЕ ГИ ИЗПРЕВАРИХА 1956год !

    Коментиран от #3

  • 3 860

    2 2 Отговор

    До коментар #2 от "АААА":

    Руснаците ги изпревариха щото Фердинанд беше голям войнолюбец и заради него големите сили ни дадоха на руснаците
  • 4 Хасково

    5 2 Отговор
    От аналните щати финансиране ще кажа ИДЕ НЕМА НУЖДА !!!ОТ ВАС И ВАШИТЕ ХАРТИИ ,СТРАНА НА 200г БЕЗ ИСТОРИЯ ,КАКВО ИСТОРИЯ ЛИ ИСКАТЕ ДА СИ КУПИТЕ!!!
  • 5 А така!

    6 0 Отговор
    А ние какво трябва да направим?! Защото явно не се харчат пари за черните ни очи!!!
  • 6 пак ли

    1 0 Отговор
    Добре!Ама Боко да се ``пъчи``...Айдеее !