15 Март, 2012 12:31 742 0

Рашидов награди руски кинематографисти

  • вежди рашидов-
  • руски-
  • кинематографисти-
  • награди

 Късно снощи в Бялата зала на Дома на киното в Москва министър Вежди Рашидов връчи награди на руски кинематографисти, участвали в Седмия световен фестивал на анимационния филм «Варна 2011»:

Сергей Меринов – Награда за най-добър телевизионен сериал за филма «Зъб, опашка и уши»;
Антон Дяков - Специален диплом на журито за филма «Бах»;
Александра Шадрина - Диплом на Арт колежа по изкуствата – София, за филма „Брегово предупреждение».

„Щастлив съм, че Министерството на културата на България подкрепи Седмия световен фестивал на анимационния филм «Варна 2011», защото талантът на българските творци заслужава това и независимо какви финансови кризи има, Министерството на културата ще продължи да подкрепя българските фестивали, защото тях ги е имало и ще продължава да ги има”, отбеляза министър Рашидов при връчването на престижните отличия.
   „Специално искам да ви информирам, че Световният фестивал на анимационния филм, в миналото състоял се на всеки две години, вече ще се провежда ежегодно, като следващото издание ще се проведе между 10-ти и 15-ти септември 2012 г. В динамично променящия се свят на анимацията две години са твърде дълго време за случването на един фестивал, поради което организаторите, с подкрепата на Министерството на културата и Община Варна, взеха решение Фестивалът да се провежда всяка година. Това ще позволи българската публика да бъде в крак с най-актуалното и най-интересното, случващо се в световната анимация”, подчерта още министър Рашидов в словото си на церемонията по награждаването.
   След награждаването Анри Кулев, който е в състава на делегацията на министъра, направи презентация на Световния фестивал за анимационни филми, като изказа и огромната си благодарност към Министерство на културата на България. Събитието бе организирано съвместно от Българския културен институт в Москва и Съюза на кинематографистите в Русия.
   Днес, 15 март, в 17:00 ч. министър Рашидов ще открие изложба «Посоки» - графики на младите художници Александър Тодоров и Васил Ангелов. Експозицията ще бъде подредена в Мраморното фоайе на Библиотеката „М. И. Рудомино”. В 17:30 ч. министър Вежди Рашидов ще открие новите помещения на Българския културен институт в Москва, който се премести в сградата на Общоруската държавна библиотека за чуждестранна литература „М. И. Рудомино” на ул. „Николоямская” № 1. След основен ремонт, направен от Министерството на културата на България, помещенията са вече обзаведени и готови за дейност.

 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА