Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 23:00 3 052 11

Студенти правят игра за славянската митология

  • игра-
  • митология-
  • славянска-
  • студенти-
  • пловдив-
  • mythos-
  • чудовища

От богове и самодиви до чудовища и змейове

Студенти правят игра за славянската митология - 1
Илюстрация: 1AM Studios

Студенти по право, история, етнология и компютърна информатика от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ обединяват сили, за да „съживят“ културата и митологията на средновековна Източна Европа. Тъй като екипът цели да твори в модерен формат, „съживяването“ ще се случи под формата на компютърна игра „Mythos” в жанра ARPG (Action role-playing game) – екшън-ролева игра, която използва образи и персонажи от славянските митове и българския фолклор.

Всичко – от богове и самодиви до чудовища и змейове, намира своето място в наратива на играта. Самата история, в духа на родните повели, проследява приключенията на двама братя, които са изправени пред множество изпитания, за да предотвратят приближаващ апокалипсис.

Играчите ще имат възможност да развият свои герой – изграден от собствените им избор и предпочитания. Той ще бъде изправен срещу загадъчен, тъмен враг. Въоръжени с различни предмети и заклинания, играчите ще могат да изследват жив и вълнуващ свят, гъмжащ от неразкрити тайни.

Студентите, заедно с по-опитни специалисти в сферата, създават „1AM Studios“, чийто проект е „Mythos”. През декември „1AM Studios“ ще даде начало на кампания за набиране на средства, с които да се реализира идеята. Феновете, подкрепили проекта, ще получат ексклузивни артикули – като физическо копие на играта, саундтрак, приказна книга с историята на играта и много други награди. Името на всеки дарител ще присъства в специално обозначена секция в играта, а дарилите по-високи суми ще получат възможността да бъдат част от света на Mythos.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИМПЕРИАЛИСТ

    9 8 Отговор
    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””

    Коментиран от #3

  • 2 доц. Иво Христов

    5 4 Отговор
    Тия са от моите 80%. Какви "славяни", какви пет рубли бре?
  • 3 Абе

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Ааааааа ясно! Значи до 17 в. е било лимонада,пък после станало цитронада!
  • 4 Оху Боху

    3 6 Отговор
    Имало е и склави, но понеже ни са се споразумели с хан Аспарух да живеят в мир и спазване на Закона той ги е прогонил. Стигнали са до Западна Европа и днес Испания има доста ядове с тях защото искат независима държава. Всичко останало са били нашите деди траките. Ако днес има хора със склавска кръв то това са потомци на руската войска окупирала България през 1944 г. Бая пиене и еане е имало тогава, ако и да се твърдят други неща. Познавам такива хора. От прабългарите днес са останали нашите мюсюлмани. Жалко е, че се турчеят, направо е срамота! Всички останали високи, светли хора с пъстри и сини очи сме траки. Власите също са траки. Белите турци са траки. В Гърция има милиони траки. Албанците също са траки. За какви склавски богове ни подкачат тези пишлигарци? Перун не е бил наш бог, както и Тенгри. При нас винаги е имало Учители от Старшиите и учението и до днес е същото, ако и религиозният култ да е друг. Той е отгоре, а Учението е отвътре. Последният такъв Учител е Дънов. И той говори за Христос, но това което казва се говори от хилядолетия и е добре забравеното старо Учение от Нибиру. Забравено, защото нашият човешки живот е краткотраен, а с него си заминава и паметта ни. Но усетът към Истината остава!

    Коментиран от #7, #8

  • 5 Българин=Тракиец

    1 5 Отговор
    Въпросът ми е за кои Славяни се прави тази игра , защото има 3 наименования от този тип :
    1. Славени , споменати от древните летописи , като едно от имената на Гетите (тракийско племе населявало главно северна България и южна Румъния ). По-късно Гетите са наречени Мизи , а те самите Българи . Тук не става въпрос за различни народи а за наименования на отделните групи (селища) от хора например днес Хасковлии, Бургазлии ,Пловдивчани и т.н , но всички те са Българи.
    2. За споменатите от древните летописци Склавини под всякаква форма , които са наименованието за роби.
    3. За тези ,които се появиха от глупостите на Катето германката родена в Полша и управляваща Русия ...
    Така ако погледнем логически само Тракийците ,които са 100% Българи и мога да дам стотици доказателства за това са единствените , които имат митолагия .

    Коментиран от #6

  • 6 Румяна Костова

    4 2 Отговор

    До коментар #5 от "Българин=Тракиец":

    Добре,тракийци сме.Но не мога да си обясня как така говорим на език,толкова близък на сръбския.Или и илири и трибали,които са живее там ,също са говорели тракийски.И руснаците сме научили да говорят на нашия език,да?

    Коментиран от #9

  • 7 Румяна Костова

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Оху Боху":

    Албанците идват от Кавказ през 13 век на Балканите,довежда ги сицилиански войвода.На Кавказ още съществува област ,,Албания"
  • 8 Румяна Костова

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Оху Боху":

    Значи склавите са побегнали от Аспарух чак до Испания.А ако са имали кораби са щели да отпращат и за Америка.И интересно,не са се мешали с други етноси,дори и при най-сложните и тежки исторически времена,за да създават сега на испанците проблеми.
  • 9 Колю

    1 3 Отговор

    До коментар #6 от "Румяна Костова":

    Само ще ти кажа , че сърбите са приели тракийския (българския) език още когато са се заселвали , като са го изменили малко за да могат да го нарекат сръбски подобно на всички езици от българската езикова група , които са леко изменени но са с български произход . Само че българския е с хиляди гадини по -стар от всички произлезли от него .

    Коментиран от #10

  • 10 Този

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Колю":

    Само да вметна че никои никакъв език не си е измислял. Това са диалекти на един и същ език, както банския диалект например. И Сръбския и Македонския и Руския са диалекти. Тоест територия на която са живели Българи.... Само че както историята я пишат победителите
  • 11 Елена

    0 0 Отговор
    Това не е учебник по история(то пък там едни истини). Хората създават игра ,като не ви харесва създайте по-добра!
    Браво,деца!Пожелавам ви успех!