Last news in Fakti

3 Април, 2012 11:27 1 661 1

Ценна сребърна монета намериха археолози на трасето на АМ „Струма”

  • разкопки-
  • струма-
  • археолози-
  • монета

Фиксирани са и две сгради

Ценна сребърна монета намериха археолози на трасето на АМ „Струма” - 1
Снимка: Архив

При разкопки по трасето на автомагистрала „Струма” край село Дяково археолозите са се натъкнали на сребърна монета, сечена по времето на император Марк Антоний Гордиан. Към момента находката е най-ранната открита на обекта. Това съобщава за Радио „Фокус” – Кюстендил ръководителят на разкопките асистент Румен Спасов.

Спасов отнася сребърната находка към периода между 238-244 година, когато е управлявал Марк Антоний Гордиан. По време на проучването археолозите се натъкнали и на монети, сечени през първата половина на V в.

„Това ни дава право да смятаме, че обекти като настоящия са пострадали сериозно по време на хунските нашествия”, коментира асистент Спасов. За малкото време, в което археолозите работят, вече са фиксирани и две сгради. Тепърва обаче те ще се проучват детайлно, за да се определи за какво са били използвани. Археологът не се наема да прогнозира за това, какво крие земята, но има данни за по-ранен етап на обитаване, датиращ от последните векове преди Христа. Очакванията са да бъде разширен хронологичният диапазон на обитаване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 аз

    0 0 Отговор
    Лъжа и измама. Монетата е подхвърлена. Всички археолози са кукли на конци, служещи на частни интереси, свързани с бившия управляващ, който сега прави мръсно на Борисов.