Last news in Fakti

15 Май, 2012 15:19 1 806 0

Най-много атеисти има в източна Германия

  • гдр-
  • атеизъм-
  • бог-
  • източна германия-
  • бог-
  • религия-
  • германия
Най-много атеисти има в източна Германия - 1
Църква в Полша, Гданск. Снимка: ЕПА/БГНЕС

„Бог е мъртъв“, възкликна още през 80-те години на 19 век роденият в Лайпциг Фридрих Ницше. Надали е предполагал, че след век и половина неговите събратя от Източна Германия ще бъдат провъзгласени за най-нерелигиозните хора на Земята.

Заслугата тук е на социолога от Чикаго Том Смит, който сравни силата на вярата в Бог в 30 държави за периода от 1991 до 2008 година, пише списание „Foreign Policy”.

Оказва, че най-атеистични са хората в бившата вече ГДР – 52.1%. Интересно е, че вярата в Бог в източната част на Германия продължава да спада след краха на комунизма, докато в останалата част на бившия Съветски блок тенденцията е обратна.

В западната част на Германия населението също е доста по-набожно.

Чехите също са сред най-големите неверници – 39.9%. Следва Франция, където атеисти са 23.3% и Холандия с 19.7% необвързани с религията. Япония е страната с най-нисък процент на хората, които казват, че Бог съществува и нямат никакви съмнения в това – 4,3%.

Проучването сочи Филипините като най-религиозната страна в света с 83.6% вярващи и 0.7% атеисти. В САЩ също са доста набожни – само с 3% атеисти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА