29 Януари, 2019 14:12, обновена 29 Януари, 2019 15:40 3 073 2

Гигантски кукерски маски гостуват под купола на столичното Ларго (СНИМКИ)

  • кукери-
  • маски-
  • гигантски-
  • софия-
  • сердика

Международният маскараден фестивал „Кукерландия“ чества своя 20-ти юбилей

Гигантски кукерски маски гостуват под купола на столичното Ларго (СНИМКИ) - 1

Страховити гигантски кукерски маски посрещат посетителите на столичното „Ларго“ и още с разполагането им се превърнаха в атракция за безброй фотосесии на столичани и гости на София. Експонираните под купола на Античния комплекс „Сердика“ артистични инсталации са запазена марка на ямболския Международен маскараден фестивал „Кукерландия“, който тази година чества своя 20-ти юбилей.

Гигантски кукерски маски гостуват под купола на столичното Ларго (СНИМКИ)

Триметровите съоръжения представят в стилизиран вид типичните за тази част на България кукерски маски. Заради съхранените традиции, районът си е спечелил нарицателното име „Кукерландия“, откъдето идва и името на ежегодния фестивал, организиран от община Ямбол. Според изследователи, корените на кукерските игри се откриват в далечните езически времена и се свързват с културата на древна Тракия и тогавашните Дионисиеви празници. Днес традициите на кукерството имат своя пълнокръвен живот в селищата от региона, утвърждавайки Ямбол като един от центровете на маскарадните игри в страната.

Гигантските маски могат да бъдат видени в столичния музей на открито под „триъгълника на властта“ до 1 февруари (петък). След това „турнето“ на гигантите продължава в Пловдив, Стара Загора, Хасково, Бургас и Сливен. На 28 февруари те се прибират в Ямбол, за да се включат в карнавалното шествие, с което се дава начало на фестивала „Кукерландия“. В продължение на четири дни те ще бъдат част от традиционната „Алея на гигантските маски“, превърнала се в неизменен символ на фестивала от 2011 година насам. В тазгодишното юбилейно издание, алеята включва вече общо 20 артистични инсталации.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    4 0 Отговор
    Кукер-ландия звучи даже по-тъпо от Трио Българка джуниър! Поне, когато става дума за традиция, не смесвайте езиците! РОДООТСТЪПНИЦИ!
  • 2 Къпина

    2 1 Отговор
    Доста еднообразно и скучно изглежда,ако само това са експонатите.