Last news in Fakti

1 Март, 2012 12:41 2 568 0

Северна Корея сдава ядрените оръжия

  • северна корея-
  • ядрени оръжия-
  • ким чен-ун
Северна Корея сдава ядрените оръжия - 1
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Северна Корея изненадващо обяви, че ще съкрати важни части от програмата си за производство на ядрени оръжия. Съгласие за това е постигнато след преговори със САЩ, което пък може се окаже сериозен пробив в обтегнатите им отношения, предаде Ройтерс.

Заявката на Пхенян ще намали напрежението в региона, породено от нажежените отношения между Северна и Южна Корея.

„Става дума за конкретни действия, които ще се считат за важна стъпка към пълното ядрено разоръжаване на Корейския полуостров“, заяви говорителят на Белия дом Джей Карни.

Новината, потвърдена от Вашингтон и Пхенян, не среща толкова радостни отзиви от анализатори и дипломати, които изтъкват, че до момента е имало и други илюзорни и хвърлящи прах в очите опити да се разсее напрежението в Корейския залив и Японско море.

Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън описа договорката като „скромна първа крачка в правилната посока“. И предупреди, че Вашингтон ще продължи да има своите притеснения за военните дейности на комунистическата страна.

Северна Корея обещава да сложи край на ядрените тестове, ракетите с дълъг обсег и обогатяването на уран. Пхенян ще пусне и международни ядрени инспектори.

Всичко това идва само два месеца след като новият лидер на страната Ким Чен-ун зае мястото на почитания си баща Ким Чен-ир. Династията контролира изолираната страна от десетилетия и е винаги е разчитала на заплахата, че е ядрена сила и разполага с ядрени оръжия пред външния свят.

Иначе от началото на февруари Пхенян и Вашингтон подновиха преговорите си по програмата „5+1“. Става дума за преговори именно за отказ от ядрено оръжие в формата  САЩ, Китай, Русия и Япония, Северна Корея и Южна Корея.

„Ние приветстваме обявения от КНДР мораториум над ядрените изпитания и изстрелването на ракети с голям обсег, както и заявената готовност да бъдат допуснати инспектори на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) до съоръженията за обогатяване на уран“, заяви говорителят на Министерство на външните работи Весела Чернева.

 

„Оценяваме важността на тази първа стъпка като част от усилията за укрепване на мира в региона и се надяваме, че тя ще бъде последвана от конкретни действия и активен диалог с международната общност за постигане на  истинска и необратима денуклеаризация на Корейския полуостров“, допълва тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА