Last news in Fakti

4 Май, 2012 14:12 948 0

НИМ получава 3 уникални римски солници

  • уникални-
  • римски-
  • солници-
  • ним

  Министърът на културата Вежди Рашидов ще получи до дни в съответствие със Закона за културното наследство три уникални римски солници, изработени от сребро и богато декорирани със злато.
   Артефактите са отнети в полза на държавата с влязло в сила Споразумение и в момента се чака заповед на министъра на финансите съгласно чл. 3, ал. 5 по Закона за НАП за тяхното предаване на министъра на културата. След това на специална церемония в Министерството на културата министър Рашидов ще предаде уникатите на проф. Божидар Димитров, директор на НИМ, за да бъдат инвентирани във фонда на престижния ни музей.
   С трите изключително ценни предмета НИМ обогатява римската си колекция и по думите на специалисти става вторият музей в света след „Бритиш мюзиъм”, който притежава повече от една подобна културна ценност. Ценностите са предложени за включване в предстоящи изложби на НИМ във Варна и Прага.
   Трите броя солници са част от античния комплект ministerium, известни в писмените извори като piperatoria – съдове за подправки. Те са изключително редки паметници на римската скулптура и торевтика. Едната солница представлява статуетка на млад мъж с характерните за римските боксьори ръкавици и цестус, втората е с форма на гротескна мъжка глава, а третата е ваза – амфориск.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА