Last news in Fakti

5 Януари, 2012 14:34 2 650 3

Швеция призна пиратството за официална религия

  • копимизъм-
  • пиратство-
  • религия

Свободният обмен на лицензирано съдържание вече ще се смята за вероизповедание в Швеция. Новата религия ще бъде проповядвана от Мисионерската църква на Копимизма, чиито свещени символи са клавишните комбинации Ctrl+C и Ctrl+V.

Църквата на пиратите е основана през 2010 г. от Исак Гершон и вече има 3 000 последователи. Първосвещеникът се надява по този начин да принуди правителството да престане да преследва хората, които обменят файлове в интернет, след официалното признаване на новата религия.

"Мисля, че все повече хора ще има смелостта да се разкрият като копимисти. Може би не публично, но поне пред близките си", разсъждава Гершон пред сайта Torrentfreak. "Върху копирането на материали с авторски права все още тегне обществена стигма. Надявам се в името на Копими това да се промени".

Копимизмът е узаконен от шведската държава едва след втория опит. Първата мобла на Гершон за официално признаване на пиратството е отхвърлена, защото в нея не били описани религиозните ритуали и практики.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 никифор никифоров

    2 0 Отговор
  • 2 georgi

    1 0 Отговор
  • 3 вярващ!

    0 0 Отговор
    АЛЕЛУЯ!!!!!!