Last news in Fakti

12 Юни, 2012 17:09 1 470 0

Международна научна конференция "Светци и свети места в България"

  • конференция-
  • су-
  • светци и свети места в българия

Катедрата по Кирилометодиевистика към Софийски университет и Направление Стара българска литература към Института по литературознание, БАН, организират Международна научна конференция "Светци и свети места в България", съобщиха от университета. Конференцията ще бъде открита на 14 юни от 9:00 часа в Конферентната зала на СУ "Св. Климент Охридски".

Конференцията, която ще се проведе в периода 14-16 юни, е част от проекта Encyclopaedia Slavica Sanctorum, чиято цел е да събере и систематизира информацията за почитта към християнските светци в България от времето на най-ранното християнство до наши дни. Проектът предвижда да бъдат привлечени няколко типа данни: от средновековни и възрожденски писмени паметници, от устни предания, от съвременни култови практики, от църкви, манастири, оброчища, от храмова украса. Друга важна негова цел е въз основа на този материал да се осмислят представите за светостта в исторически и съвременен план и особено, за начините, по които светците навлизат в живота на хората и се преживяват в народна среда.

Желанието на екипа е да направи база данни, която да е полезна за изследователи от различни области: филолози, историци, етнолози, богослови, изкуствоведи.

Енциклопедията е форматирана като интернет портал, който ще бъде непрекъснато допълван с информация. За всеки от 366-те дни в годината има информация за почитаните светци. За всеки ден са поместени календарни указания от апостоли, евангелия и пълни библии, а в бъдеще данните ще бъдат допълнени с календарни указания от празнични минеи и устави. За отделни светци са включени статии с информация за установяването и разпространението на техните култове, за славянските и византийските творби в тяхна прослава и за фолклорната традиция на празниците им. Автентичните фолклорни текстове са непубликувани и се съхраняват в научния архив на Асоциация „Онгъл" или в лични архиви. Представени са и стари славянски текстове за светците: жития, служби, проложни четива, молитви. Тектовете се дават в оригинал според използвания източник, а някои от оригиналните произведения се дават и в превод. Към всяка статия е поместена и библиография. Този календар ще се допълва непрекъснато с нови статии и текстове. Адресът на портала е www.eslavsanct.net.

Енциклопедията заема централно място в изпълнението на проекта, но освен нея са предвидени и други дейности. През септември 2011 г. беше проведен научен семинар „Песни и молитви". През януари 2012 г. в Народната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" беше представена изложба Денят на св. Василий, посветена на св. Василий Велики, Обрезание Господне и Васильовден. Проучванията върху събрания и систематизиран материал намират място в публикации на участниците в проекта.

Докладите от конференцията Светци и свети места на Балканите ще бъдат публикувани в специален сборник.
 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА