28 Ноември, 2019 15:03 4 710 4

Балканите – люлката на високоразвита култура

  • култура-
  • цивилизация-
  • харалд харман-
  • загадката на дунавската цивилизация
Балканите – люлката на високоразвита култура - 1
Снимки: М. Богданова ©

През последните години археолози намират все повече доказателства за това, че между VI и IV хилядолетие пр. Хр. на Балканите е съществувала високоразвита култура, която е познавала писмеността още преди Месопотамия. В своята книга „Загадката на Дунавската цивилизация” авторът Харалд Харман за пръв път детайлно въвежда читателя в загадъчната древноевропейска култура. В своя труд той описва търговските пътища и селища, изкуството и занаятите, митологията и писмеността на дунавската цивилизация. Също така детайлно проследява произхода ѝ в района на Черно море и показва какво влияние е оказала върху културата на Гръцката античност и Близкия Изток.

В книгата се проследява преходът към неолита в Европа, дейността на ранните земеделци в Югоизточна Европа, възникването на религиозните култури на вична, караново, кукутени, триполие, тиса, ленгиел. Читателят може в детайли да се запознае със занаятите и изкуството, които са се развивали в региона, а именно тъкане и производство на текстил, керамика и прилаганите техники за изпичането ѝ, как са се обработвали металите. Разгледан е и въпросът за религията и се проследява историята на изобретяването на писмото.

„Запознах се с доста библиография, символи и знаци по време на изготвянето на книгата. През символите и знаците беше моя подход. Подготвих история на писмеността, която стартира в Месопотамия. Запознах се с дисертацията на Шон Уин. Работих върху нея месеци, след което се запознах с материали за другите древни писмености. Накрая си казах: „Той (бел. ред. Шон Уин) наистина е прав”. На базата на това, което знам от другите научни изследвания започнах изучаването на древно европейската писменост. После се запознах с Шон Уин. Каза ми, че моята работа го е убедила, че той самият е прав”, каза по време на представянето на книгата в НДК д-р Харман.

В „Загадката на Дунавската цивилизация” се вижда, че основата на икономиката е търговията по р. Дунав. „Дунава е гръбнакът на тази икономика. Различните притоци на реката са основни водни пътища. С течение на времето се запознах по-подробно с търговията и се разгърна една карта. Разкри се един модел на търговията от онова време от източна към централна Европа, Франция, Южна Англия, западното Средиземноморие. Това не означа че един търговец е стигал от изток на запад. По пътя е имало посредници. Търгували са на разстояние от около 100 километра”, допълва д-р Харман.

Във всяка регионална култура има записи. Писмеността започва в Румъния. Там са намерени най старите продукти със записи по тях. В Бело Воде във Винча се намират първите доказателства за топене на мед – 5400 години преди Христа. „В областта на Варна са намерени първите предмети от злато – в гробовете на едно погребално светилище некропол. Това става 5000 години преди първите златни изделия да бъдат открити в Египет”, уточнява д-р Харман.

Общностите от дунавската цивилизация са водили мирен живот и не са имали царе и крале, които да изпращат армии да се бият със съседите.

„Воините започват по-късно от индоевропейските, а древните европейци са насочвали усилията си към мирен живот и общите блага”, обяснява авторът на книгата.

Балканите – люлката на високоразвита култура

„Загадката на Дунавската цивилизация” се издава с любезната подкрепа на ПроКредит Банк. Предвид стратегическия ѝ фокус върху Югоизточна и Източна Европа, естествено е тя да се интересува от историята на културата на нашия регион, тъй като разбирането на нашето минало е изключително важно за разбирането на нашето „днес“. „Ето защо ПроКредит Банк България реши да подкрепи българския превод на книгите на д-р Харман и да повиши осведомеността за съществуването и за високата култура на цивилизация, която процъфтява на Балканския полуостров преди повече от 7000 години”, уточняват от там.


Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А за българите пак

    6 0 Отговор
    Нито дума....
  • 2 смоко

    12 1 Отговор
    Те не са българи тея дето са живяли тук нищо че ние сме техни наследници - това се опитват да ни убедят вече близо 140години.
  • 3 нали

    1 8 Отговор
    .. културата на българопитеците.
  • 4 Последния софиянец

    7 3 Отговор
    Най древната култура е била около черноморското езеро. По време на Потопа описан от Библията е унищожена. Средиземно море е пробило през Босфора и е превърнало езерото в море. Градовете по крайбрежието са залети, а от остатъците на цивилизацията е започнала елинската култура.