30 Ноември, 2019 18:44 2 695 28

Откриха три неизвестни стихотворения на Вапцаров в мазе на полицията

  • стихотворения-
  • никола вапцаров

Стихотворенията са написани с мастило и засега е разчетено само едното

Три неизвестни досега стихотворения на Никола Вапцаров и есе посветено на литературата са били открити при почистване в сградата на бившата Дирекция на полицията в София. Това съобщи племенницата на поета Мая Вапцарова, предава БНР.

"Един човек, който е чистил това мазе, намира една папка. В тази папка няма само стихотворения. Те са няколко. Вътре има едно невероятно есе за културата. Три стихотворения са открити и това грамадно есе, което е около десет страници. Вапцаров като че ли преоценява бъдещето в това есе, не миналото," обяснява племенницата на поета.

Стихотворенията са написани с мастило и засега е разчетено само едното. След разчитането и на останалите предстои те да бъдат публикувани, съобщи още Мая Вапцарова.

Тя подготвя филм, посветен на работата на Вапцаров като авиомеханик на летището във Враждебна.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Makedonec

    2 28 Отговор
    Голем Македонец.
  • 2 мъртъв

    17 16 Отговор
    Голям комунист

    Коментиран от #19

  • 3 no name no face no number

    46 9 Отговор
    Велик поет и борец за справедливост, жалко е че борците никога не управляват след победите тях ги убиват или по време на битката или по късно като неудобни.

    Коментиран от #5

  • 4 шумкар

    13 30 Отговор
    Доказан терорист, не е ли?
  • 5 Голем смях

    12 23 Отговор

    До коментар #3 от "no name no face no number":

    Ко каза?Я пак ,че мисълта ти се губи.Каква справедливост и кога се е борил за нещо Вапцаров,след като е бил милионер от богаташки род от Банско.А тези които не ги убиха онождаха България от 1944г ,че чак до ден днешен.Още ни онождат,да не кажа шибат във всички дупки.Вапцаров е богаташко селянче ,което се прехласва по някакви утопии.Няма спор ,че е талантлив.Ако Вапцаров не беше от известен богаташки род, никой и до ден днешен нямаше и да чуе за него.

    Коментиран от #9

  • 6 Ал та фанах Атаопънах

    15 4 Отговор
    Сигурно ще му изтрият стихотворенията, за да не разберем че сме имали авиомеханици по някое време.
  • 7 Комуниста

    17 13 Отговор
    Истински патриот!!! долните русофоби убиха патриота на Майка България!

    Коментиран от #10, #20

  • 8 Алфа Вълкът

    12 23 Отговор
    Дегенерат, македионист, комунист, българофоб!

    Коментиран от #11

  • 9 Бесен Язовец

    18 12 Отговор

    До коментар #5 от "Голем смях":

    Ей мизерни неграмотен и бащата на Фидел и Раул Кастро е бил крупен фабрикант но синовете му са алтруисти и патриоти и са се борели за свободата на Куба, неграмотник абсолютен си!!!

    Коментиран от #15

  • 10 Ага Манаф

    6 12 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Гледай да не те прекараме теб, че новото поколение боцкаме и отзад!

    Коментиран от #13

  • 11 Бесен Язовец

    8 9 Отговор

    До коментар #8 от "Алфа Вълкът":

    Смешен калтак мишок!

    Коментиран от #14

  • 12 Behemoth

    15 4 Отговор
    Великите хора просто не се вписват...и дивашките общества ги унищожават физически а по напредналите икономически...една снимка и погледа на тоя който е на нея е достатъчна да видиш разликата между ЧОВЕКА и човечето...
  • 13 Комуниста

    13 5 Отговор

    До коментар #10 от "Ага Манаф":

    Знам, че новото поколени се поцкате отзад с хероин! Ти си типичен херцар от тези след 1989г!
  • 14 Алфа Вълкът

    7 7 Отговор

    До коментар #11 от "Бесен Язовец":

    Женчо, ей сега ще те баннат, защо се напъваш?
  • 15 Голем смях

    10 10 Отговор

    До коментар #9 от "Бесен Язовец":

    И къде е свободата на Куба сега..?В мизерията и американските автомобили от ..1959 г. А приказката ми беше ,че ако Вапцаров не беше от богаташки род,никой и до ден днешен нямаше и да е чул за него.Не случайно чак австрийския цар на българите Борис -трети лично се е занимавал с неговите дела ,бидейки отлично осведомен ,че Вапцаров е от знатен род и не е случаен човек.Ако Вапцаров е знаел какви уроди са комунистите ,никога нямаше да напише някои от прекрасните си стихотворения.Никой не оспорва таланта му ,но ....от богат род бедни няма.

    Коментиран от #17

  • 16 JPower

    11 13 Отговор
    Поредния измислен герой на комунистическия режим. Вапцата е един продажен кумонист-терорист, отявлен македонист!! Бил е на заплата към Русия, криел е руските шпиони, които са искали разбиване на ВМРО и царска България..авееее, който иска, да прочете в Уикипедия!!!

    Коментиран от #25

  • 17 Бесен Язовец

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Голем смях":

    Тооо кубинците никога не са били от работливите по начало но положението е същото със вс. приятели на краварите от Латинската Америка, палячо!

    Коментиран от #18

  • 18 Голем смях

    9 10 Отговор

    До коментар #17 от "Бесен Язовец":

    Явно палячото е баща ти ,че не го е извадил навреме.Не случайно цялата Латинска Америка се е юрнала към САЩ.Сигурно заради Тръмп или евтините руски проститутки.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Българин

    8 8 Отговор

    До коментар #7 от "Комуниста":

    Руските подлоги така е не разбраха, че русофоби няма.

    Русофоб е термин, с който руските мерзавци наричат всеки, който се противопоставя на агресивните руски имперски интереси. Русофоб е всеки, който е против маниакалната идея, че руснаците са уникална и богоизбрана нация, имаща някаква особена мисия в света. Русофоб е всеки, който не споделя руското виждане, че света трябва да им се подчинява и да им лиже задниците. Така, че според руските примати целият свят, освен тях и техните слуги е русофобски.

    Коментиран от #21, #22

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Лора, внимавай...!!!!

    7 0 Отговор
    Аз се радвам, че се е намерило нещо повече от това което има, дори и три стихотворения, хич не е малко, а комунисти всички бяха и все още се намират, доста са...!
  • 24 Е па викнете некой

    2 4 Отговор
    Македонец да ви ги разчете и другите две
  • 25 Бачо Киро

    5 2 Отговор

    До коментар #16 от "JPower":

    Викаш добре си бяхме в царска България - пратиха ни пияндурник последна дупка на кавала Сакскобургготски, докара няколко национални катастрофи, вкараха ни на грешната страна в 2 войни, подиграха се след освобождението с всички истински борци за свобода и ги оставиха да март в мизерия, боклуците станаха депутати и решиха, че са интелигенция... Звучи ли ти познато? Дааам, след 89та същата работа стана. А овцете си пасат.... и си дрънкат за царска България каква страшна работа е била.... С пияндурника начело със съдраните джобове, дето вземаше заеми от Русия, а народът трябва да ги връща... Наследникът му Симеончо пък хептен всичко му се щеше да лапне, същия боклук. Ти гласува ли за псевдоцаря, който никога не е бил цар, понеже коронация никога не е имало? Сигурно много си му се радвал... Оправи той... Всички...
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.