Last news in Fakti

11 Януари, 2023 06:18 1 192 5

Мая Вапцарова: Поетите се раждат в ситуация, която предизвиква пристигането им

  • мая вапцарова-
  • поезия-
  • награда-
  • никола вапцаров

Най-после и временното правителство на България успя нещо да направи, заяви тя

Мая Вапцарова: Поетите се раждат в ситуация, която предизвиква пристигането им - 1

"Най-после и временното правителство на България успя нещо да направи, да създаде". Това каза Мая Вапцарова в предаването "Това е България" на Радио "Фокус" по повод предложението на Министерството на културата да възстанови наградата за поезия на името на Никола Вапцаров.

"Тази награда е международна и тя трябва да бъде възстановена точно в този вид, като международна награда за поезия, иначе е много хубаво, че ще бъде връчвана, това е много голяма радост и е нещо светло" каза Вапцарова.

"Искам да бъде продължена международната награда, на нея е носител и един Салваторе Куазимодо, който веднага след наградата на Вапцаров получава Нобелова награда, носител е Янис Рицос, носители са наистина големите поети, които са изградили пътя към поезията".

"Поетите действително се раждат при някаква ситуация, която предизвиква пристигането им. Нима Висоцки не беше необходим на Русия".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ИСТИНСКИЯ ГРАД КОЗЛОДУЙ

    3 4 Отговор
    ПОКЛОН
  • 2 Софиянец

    5 5 Отговор
    Трябва да има награда разбира се, с нея трябва са се награждават руските мекерета взимащи по четири бона. Най-добър родоотстъпник трябва да се казва, все пак Вапцаров беше от първите.
  • 3 отшелника

    0 4 Отговор
    АЗ ПОМНЯ НАШИТЕ ДЕДИ
    ТЕ НЕ НАВЕДОХА ГЛАВИ
    ПРЕД ФАШИСТКАТА ПЕХОТА
    СЛАВА РОССИИ
  • 4 Хахо

    4 3 Отговор
    Другарката Вапцарова даже не е сменила фамилията си, за да може да ползва привилегии по времето на социализма като се представя за наследник на Никола Вапцарова, макар че тя му е твърде далечен роднина.. Типично
  • 5 Гошо мексиканеца

    0 1 Отговор
    За сведение на госпожата, ние всичките се раждаме в ситуация, която предизвиква идването ни. Вероятно тя е дошла на този свят главно, за да създаде това мъдро изречение.