Last news in Fakti

8 Юли, 2012 17:01 2 151 5

Шамани от Монголия правят ритуали у нас

  • николай овчаров-
  • монголия-
  • шамани-
  • ритуали-
  • прабългари
Шамани от Монголия правят ритуали у нас - 1
Снимка: БГНЕС

Монголски шамани може да правят ритуали в България. Това обяви археологът проф. Николай Овчаров, който даде специална пресконференция за мисията си в Монголия. Миналата година експедицията бе в Бурятия, като този път той и Младен Станев от Варна успели да видят Южна Монголия и специално столицата на наследниците на Чингиз Хан – Каракорум.

Двамата са се срещнали с шамани и така догодина април или май най-вероятно у нас ще се направят шамански ритуали, подобно на онези, които са практикували и прабългарите, предаде БГНЕС.

Идеята е от миналата година, а Овчаров призна, че за него лично това е кауза.

"Привличането на истински шамани, не актьори и възстановките на ритуали, извършвани от прабългарски шамани в Мадара, на Перперикон, край Варна и така нататък би било твърде важно и от научна гледна точка, а и като една атракция, която би могла да бъде като развитие на туризма", посочи той.
За възможна реакция на църквата археологът няма отговор, но подозира, че ще е отрицателна.

"Опитвам се да обясня, че тук не става въпрос за възвръщане на езически обичай, а за един експеримент, който ще направим – чисто научен експеримент, който ще ни покаже как са изглеждали прабългарските светилища преди 1300 години, много преди християнството – тези ритуали", каза Николай Овчаров.

На експедицията се е родила още една идея - паметник на Светите братя Кирил и Методий да бъде издигнат в центъра на монголската столица. Овчаров обясни, че идеята е покровителствана от президента на Монголия.

"От 1945 г. кирилицата е официална писменост за тази далечна държава. Езикът е съвсем различен от славянските, но това показва, че кирилицата може да обслужва не само славянски езици, но и един напълно чужд, напълно различен език, какъвто е монголският", обясни професорът. Той смята, че това е много добре, защото напоследък връзките между България и Монголия не са в най-доброто си състояние, там, освен всичко друго е закрито и посолството на страната ни. В тази далечна държава, освен всичко друго има и много студенти, които са учили в нашата страна.

Решението е паметникът да бъде изграден с пари, събрани от неправителствени организации и парите за паметника да се намерят чрез спонсори. Според професор Овчаров, той няма да излезе много скъпо - двуметров паметник от бронз е около 100 – 150 000 лв.

Археологът се надява този паметник да бъде изграден в рамките на 1 – 1,5 години.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 свещ.Димитър

    0 0 Отговор
    Господин професор,не знаете ,какво зло , ще докарате в ПРАВОСЛАВНА България.
  • 2 Аспар

    0 0 Отговор
    Абе, професоре, вие ли ще късате билетчетата на шаманското театро, или ще сте на касата? Че ще има атракции, ще има, но с какъв знак ще са те. И после пак ние ще плащаме за пернатата глупост, защото и в науката гнездят от тази порода.
  • 3 историк-прабългарист

    0 0 Отговор
    Този нормален ли е? Откакто стана тамплиер, залита по всякакви окултни глупости! Монголските шамани каква връзка имат с прабългарите, които са били сармати? Археологически и антропологически сармати! Знае ли Николайчо че монголите се заселват в съвр.Монголия едва в ІХ-Х в., преди това живеят в Усурийския край и Руското Приамурие? Знае ли наш Николайчо че Западна Монголия до ІІ в.пр.н.е. е населявана от скити!
    Баща му Димитър Овчаров пишеше глупости и фантазии, синът няма да е по-различен!
  • 4 историк-прабългарист

    0 0 Отговор
    Николайчо, иди в Мадара и се поклони на Българския бог - Конния бог, който стои върху скалата и гледа резилите на родната ни наука! Конния бог който са почитали сармати и алани! казва се Сйявуш - Сива, Сива власица, наш язический бог, както пише Раковски! Шамани....? ---------
    Отче Димитре, православието тази мръсна гръцка вяра е донесла достатъчно бели на България!
  • 5 муспи

    0 0 Отговор
    Да избиеме всички монголски шамани, ще почнат да идват китайски, а те край нямат. Друго нещо е да почнем избиването на евреите, - не само ще спрат да идват шамани, но и стандарта ни ще почне да расте, и популацията, и турция ще се извини за робството и ще върне Тракия.