Last news in Fakti

13 Януари, 2022 11:00 25 338 127

Колко древна е българската история?

  • българия-
  • история-
  • древност-
  • минало-
  • римска империя-
  • славяни-
  • прабългари

Има нещо кардинално сбъркано в нашия подход към нея

Българската държава има официално призната хиляда и триста годишна история. Това прави нашата държава една от най-старите в Европа. Въпреки че България е държава, която не е променяла името си от хиляда и триста години, за разлика от държавите например в Западна Европа, се наблюдава един парадокс. Тези държави като правило свързват началото на своята история с времето на Римската империя и нейното господство в Европа, започнало още във втори-първи век преди новата ера и продължило няколко века след това. Тези държави - Франция, Англия, Германия, Испания - свързват началото на своята държавност, на законодателството, на техническите достижения, на военните умения и т.н. именно с времената около новата ера и господството на Рим не само над Европа, а и над целия Средиземноморски свят.

За средностатистическия българин, според това което е изучавал в училище, всичко свързано с Римската империя е тера инкогнита – непозната територия. Българинът обикновено пита – Това преди Аспарух ли се е случило или след това? Буквалното капсулиране на българската история в тези хиляда и триста години е налагано от българските училища и университети, а оттам навлиза и в политика и в нашето разбирането към нас самите и към света. Още тук може да кажем, че по този начин ние сме сериозно осакатени като нация, по отношение на собствената история, въпреки тези впечатляващи тринадесет века България.

Имаме ли право да претендираме за по-дълбока древност от тези тринадесет века, след като в училищата учим, че около 5-6-7 век на Балканите са дошли нови племена – славяни, а малко по-късно и прабългари, които са създали българската държава, а старото население почти изцяло било изчезнало, а и било преди това „романизирано” и „елинизирано”?

Каква е действителността и доколко може да извлечем от нея истината за българската история?

Още преди сто и петдесет години, Г.С. Раковски, в своите исторически изследвания върху българската история, обръща внимание на различни народни песни, пеещи се между българите, които носят спомена за древните времена, още отпреди времето на Христа. В една от тези песни за Драганка, цитирана от Раковски, се пее за галатите, т.е. келтите, които отровили един извор с водата. Известно е, че келтите (галите) нахлуват на Балканите в края на 4-ти, началото на 3-ти век преди новата ера. Те продължават своя поход не само през днешните сръбски, македонски и български земи, но и на юг към Южна Гърция, а после и към Мала Азия, днешна Турция. Тези келти оплячкосали и известното светилище в Делфи, днешна Гърция, където имало известни жени гадателки, едни от най-известните в древността, между другото от тракийски произход. Част от келтите се заселват в днешните български земи и основават държава със столица Тиле или Туле (вероятно днешно Тулово), която съществува около 60 години, във трети век преди новата ера.

Но да приемем, че в тази песен се пее за някакви други келти (галати), а не за тези от трети век преди Христа. Без съмнение обаче в българският фолклор са се запазили многобройни спомени от времето на римското нашествие на Балканите и особено за времето на цар Траян Римски. Император Траян управлявал от 98 до 117 година огромната вече по това време Римска империя действително е свързан силно с Балканите. Той преминава няколкократно през днешните български земи на път за владенията на даките, в днешна Румъния. За целите на военната си кампания и развитието на империята, император Траян строи много пътища на Балканите, градове и военни лагери, строи и впечатляващ мост на Дунава, по който да преминат войските в похода към владенията на даките в днешна Румъния. И до днес в България срещаме названия като Траянов път, Траянов град и подобни, както и много легенди за самия цар Траян. Най-известната без съмнение е тази за цар Траян с магарешките (кози) уши, която е популярна и сред сърбите, но особено сред българите. Как се е стигнало до запазването на тези легенди нашите историци не можеха да обяснят. Нали населението от онова време било вече изчезнало, било се загубило, кой е предал тези легенди на новите заселници по тази земя? Беше създадена една сложна схема, от историците, според която славяните в днешна Украйна, Молдова, Северна Румъния, които граничели със завоюваните от Траян дакийски земи били приели някакви легенди, които после с различни славянски племена дошли на Балканите и т.н., но тази схема не обяснява много неща… Но да продължим нататък.

В българските земи в различни региони са запазени много спомени за присъствието на Римската империя на Балканите. Запазени са спомени за трудова повинност при изграждане на мостове, военни лагери, впечатляващи крепостни стени, като тази при град Хисаря. Запазени са спомени за отвличане и насилие над девици, но забележете не от османски, а от латински (римски) времена. Запазени са спомени за отнемане на деца, момчета, нещо като кръвен данък, но забележете отново, не от турски, а от римски времена.

В Северозападна България има разкази за времето на хунския вожд Атила(434-453), който според легендата бил погребан от синовете си в три ковчега - златен, сребърен и железен - някъде край Видин. Легендата има и множество други варианти. Но да кажем, че и това са едни по-късни времена от пети век, когато на Балканите или поне някъде наблизо имало вече прабългари и славяни.

Ако се върнем обаче отново назад във времето, няма как да обясним със славяни и прабългари легендата от Петричкия край, за царското братоубийство, станало в подножието на Кожух планина, хълмът, който се извисява над Рупите. Самата Ванга е разказвала тази легенда, която археолозите, покрай разкопките на древния град Хераклея Синтика, свързаха с македонския цар Персей. Персей убил брат си Деметрий, като искал да отнеме короната, а и двамата имали различна политика, към настъпващата на Балканите Римска империя. Персей е известен като последния цар на Македония, на славната династия, от която били и Филип и Александър Македонски, управлявал между 179 и 168 година пр.н.е. Въпреки проримската си политика, цар Персей така или иначе завършва живота си през 162 година пр.н.е като пленник в Италия.

Но дори и известните легенди, свързани с българското Средновековие, т.е. времето на Първата Българска държава, имат много по древен произход, като това важи почти без изключение. Например легендата за това, че цар Крум изкоренил лозята, която е известна на всички и се изучава в училищата и дори още по-известната легенда за снопа с пръчки и петте сина на цар/хан/кан/кхан ю/княз сюбиги Кубрата. Известният древногръцки баснописец Езоп, живял от 620 до 560 година пр.н.е. разказва баснята за баща, който имал няколко синове, които постоянно се карали помежду си. Един ден той има казал да му донесат сноп пръчки и по-нататък легендата всички я познаваме…

Примери може да се дават още много. Но и тези са достатъчни за да се разбере, че има нещо не само основно, но и кардинално сбъркано, в нашия подход към българската история. Пак да повторим, че прекаленото фиксиране върху тези хиляда и триста години история, колкото и да изглеждат забележителни, може да ни изиграе лоша шега. Вижда се в момента и по отношение споровете между Република България и Република Северна Македония. Едно обосновано или може би не толкова обосновано втвърдяване на позиции, което пречи на разрешението на спора? В крайна сметка всичко е въпрос на държавна политика, дори и историята.

Автор: Андрей КИРЯКОВ, археолог


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 102 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Крум

    27 48 Отговор
    Слаба статия.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Ценител

    60 20 Отговор
    Позрави за хубавата статия! Гореизказалите се не разбират нищо.

    Коментиран от #5, #79, #106, #108

  • 5 Лъжа до лъжа

    20 46 Отговор

    До коментар #4 от "Ценител":

    Софт пауър се наричат тези статии кой ли ги поръчва?
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Читател на Факти

    72 16 Отговор
    Статията е добра.А иначе ние сме едно от най старите племена а може би и най старото.Реално настоящата цивилизация е започнала развитието си от нашите земи и тези които трябва го знаят затова изкат да ни унищожат но няма да успеят.
  • 10 Jacques Yves Moineau

    72 13 Отговор
    Освен всичко друго, последните днк анализи също показват,че днешните българи имаме МНОГО голям процент наследство от траките(които уж са били изчезнали, претопени и т.н.)

    Коментиран от #12

  • 11 МАЛКА пенсИЯ

    23 44 Отговор
    От статията,разбрах,че требе, ДА СЕ ГОРДЕЕМ,че сме,МНОООООООООООГО ДРЕВНА,НАЦИЯ,НАРОД.ОСОБЕНО,С ГОЛЕМИТЕ ПЕНСИИ,ВИСОКИ ЦЕНИ,на ХРАНИТЕ,ЛИПСА на ЛЕКАРСТВА,в аптеките.
  • 12 Оги

    13 51 Отговор

    До коментар #10 от "Jacques Yves Moineau":

    Една голяма лъжа.

    Коментиран от #122

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 къде, бе мамино русофилче,

    57 16 Отговор

    До коментар #8 от "Слава":

    къде е документа, делвата, лъжицата, герба, дрехата, на тези "славяни"? Къде са им папирусите, рисунките, въобще освен на руснаците сказките някакво физическо доказателство някъде да има. Чакам.......Искам да знам къде. Ще отида, и ако има ще го призная.

    Коментиран от #16, #60, #89, #116

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 не да спориш

    44 12 Отговор

    До коментар #16 от "Салвян":

    Дай факти. Кажи къде има някакви доказателства за славяните За всички други племена има, от памти века. Дори за първобитните хора. Дай някъде нещо, не само "Вярвайте ми, истина е"
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 въх

    15 27 Отговор
    Докъде я докарахме!Ще базираме историята,върху сказки ,легенди и песни!

    Коментиран от #33

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Ами ...

    47 7 Отговор
    Просто българската история е политизирана. Без сериозно почистване на учЕни от съветско време, нищо няма да се промени.
  • 28 Асен Милев

    57 10 Отговор
    България е поне от 1540 г. държава. И това е неоспорим факт, много неудобен за официалната ни история писана от чужденци.
    Има запазен договор от 480 г., подписан между българския цар Божан и един от най-известните ранни източноримски императори Зенон.Зенон е извикал българите за съюзници ( 480 – 1 г.) срещу готите, които по това време опустошавали тракийските градове. Тази година е важен маркер за историците, по който трябва да се преразгледа и времето, което се определя за начало на българската държава. За признаване на една държава в древността често се счита годината на политически или военен договор, която тя сключва с някоя от великите сили в даденото историческо време (в този случай – с Източната римска империя – Византия). В потвърждение на тезата, че държава на българите има преди 681 г., са и изображенията на карти от V и VI век, които показват ясно провинция България. През 681 година, когато официалната история смята, че е образувана българската държава, се провежда VI - ия Вселенския събор в Константинопол по повод ереста на монофизитите. Този събор утвърждава и православното учение. През 681 г. се състои и битката при Онгъла, при която, както всички сме учили, водената от Константин IV Погонат 40-хилядна ромейска(византийска) армия е разгромена и империята е принудена да подпише мирен договор, по силата на който "се задължава да плаща годишен данък на българската държава".
  • 29 Ами колко древна да е?

    13 51 Отговор
    Основоположник на българската държава е Аттиле когото славяните с които влиза в съюз ,наричат Аспарух!Това се случва през 681г. Предишната история е обвързана с Монголите(също както Франция, Англия, Германия, Испания - свързват началото на своята държавност с Рим),а ние явно не харесваме корена си!Нито монголския,ни татарския,ни славянския!Искаме да сме траки!Какво обаче общо има между прабългари,славяни и траки!!??

    Коментиран от #31, #32, #105, #109

  • 30 Ами ...

    18 1 Отговор

    До коментар #6 от "верваи ми":

    Предпочитам да вЕрвам на доказани научни авторитети. Прочети Коледаров и ще ти се осветлява "тъмните" 200 години преди Асеневци, например. 😀 За българската държавност по време на "робството" ще има бая да попрочетеш, доста автори са писали. 😀
  • 31 Ами ...

    36 3 Отговор

    До коментар #29 от "Ами колко древна да е?":

    Монголците са доста след Аспарух. 😀
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Ами ...

    14 1 Отговор

    До коментар #24 от "въх":

    Не сме само ние. 😀 "Веда словена" си е точно същото. 😀

    Коментиран от #38

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Ами ...

    8 7 Отговор

    До коментар #21 от "Славна 1300 годишна":

    Горещо ти препоръчвам "Изследване на историята" на Тойнби. Той е на съвсем друго мнение. 😀
  • 36 Ами ...

    32 9 Отговор

    До коментар #34 от "Ами иди":

    Къде е това "писано", от кого и кога е писано? 😀 Преди края на 16-ти век, нищо никъде не е писано за славяни. От никого. След това, наистина яко е списвано. По поръчка. 😀

    Коментиран от #41, #119

  • 37 абг

    43 17 Отговор
    Съвременната цивилизация започва от Балканите. Балкан - "Кан" от титлата " Канас убиги", означава владетел, владение, земя, а "Бал" означава бял, Балкан - земята на белите. Българи - "Бъл"(бял) и ари (хора), Българи - бели хора. Хора - Хор-Ра, Ра - Бог, Хор - сина на Ра, Хора - Божиѝ деца. Бялата раса е възникнала на Балканите и в миналото е имало един народ от бялата раса, който е говорил един език, Българският език е негов съвременен вариант, т.е. всички езици на белите народи са произлезли от Българския. Не случайно по нашите земи са открити най-старото златно съкровище ( Варненски некропол ), най-старата солна мина (край Провадия) и най-старата медна мина ( край Стара Загора) във Света и Българският древен календар е световно признат за най-старият и най-точният във Света. Брод - Road, Сол - Salt, Каруца - Car, Път, Пътека - Path, Вода - Water, Лонгур ( Дълъг, диалектно ) - Long, Малък - Small, Фръст ( Първи, диалектно ) - First, Брат - Brother, Сестра - Sister и т.н.

    Коментиран от #102

  • 38 въх

    6 5 Отговор

    До коментар #33 от "Ами ...":

    Така де ,ама на г–н Верковича още му се смеят и гъбаркат!

    Коментиран от #42, #46

  • 39 По тези земи тук

    6 6 Отговор

    До коментар #34 от "Ами иди":

    ВБЪЛГАРИЯ, никога е нямало такова извънземно. За тея които си изброил(а ме боли шмайзера в какви духове вярват. Ако искат да си мислят че са потомци на зевс. Това, че някой вярва в нещо, не го прави истина. Само фактите и доказателствата го правят такова. Точка.
  • 40 Съдията Дред

    12 20 Отговор
    Уж се старае да ни изкара по древна нация, ама леко и тънко прокрадва тезата - не турци отвличали моми, не турци отвличали деца за войници. Явно кой му плаща.
  • 41 Бе почнаха да трият

    15 15 Отговор

    До коментар #36 от "Ами ...":

    Незнайно защо!Та,иди в Сърбия,Полша,Чехия и им кажи,че славяни пяма!!!А инфо за славяните има!Явно не си търсил!

    Коментиран от #44, #48, #57, #107

  • 42 Ами ...

    7 1 Отговор

    До коментар #38 от "въх":

    Които не пречи в една "братска" страна яко да си я ползвате. 😀

    Коментиран от #49

  • 43 Тед.

    20 9 Отговор
    България е на 15 000 години първата столица се казва Аркаим този град още го търсят и всички народи са произлезли от нашия
  • 44 Ами ...

    11 4 Отговор

    До коментар #41 от "Бе почнаха да трият":

    Просветли ме де. Къде го това "инфо"?
  • 45 Балтавар

    45 8 Отговор
    Блъгарската история е умишлено манипулирана и фалшифициарна от световните сатани. Колко още пъти ще се поше за това и ще се отварят очите на нашия народ!!? Оставили са ни да знаем единствено 1300 години, в повечето от които сме били под чуждо владичество. А хилядолетията преди това, когато българите са владеели света, те са изтрити от историята и съзнанието на поколенията ни умишлено. Как иначе тия световни сатани ще владеят света и ще се самоназовават, че са богоизбрани?! В българските университети историците са ни вербовани да служат на чужди интереси и мълчат като риби за историческата истина. Работят на българска заплата и вражески хонорари, за да лъжат народа и да служат на чужди вражески сили. Българите са най-древният организиран народ.
  • 46 Ами ...

    9 1 Отговор

    До коментар #38 от "въх":

    Извинявай. Исках да напиша "ползват". Редактора понякога има собствено мнение. 😀
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 Такова изфабрикувано интернет инфо

    24 5 Отговор

    До коментар #41 от "Бе почнаха да трият":

    или на мними интернет професори-не, мерси. Казах, искаме да посочите музей в който да има експозиция на славянската култура, история и артефакти. Не да ми дрънкате празни приказки. Относно тези народи които си посочил, че вярват в измамата, вече отговорих. Има доста повече хора от тях, които вярват че има рептили, ама доказателства пак ЙОК. И децата вярват в Дядо Коледа и се кълнат, че той им оставя подаръците, обаче един ден трябва да приемат, че са били лъгани дълго време. Доказателства, момче, иначе думите ти са нищо.

    Коментиран от #54

  • 49 въх

    0 6 Отговор

    До коментар #42 от "Ами ...":

    Хаха,а стига,бе!!Като как да си я ползват!?С митичните същества в едно?С вампире,самодиви ,върколаце..„?

    Коментиран от #53

  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Бе почнаха да трият

    4 14 Отговор

    До коментар #48 от "Такова изфабрикувано интернет инфо":

    Всеки вярва в каквото си иска!Ако ти искаш инфо за славяните има,повече от достатъчно и ще намериш/неслучайно ти казвам за Сърбия, Полша Чехия.......има гугле преводач/

    Коментиран от #58, #61, #120

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Ами ...

    14 2 Отговор

    До коментар #54 от "Бе почнаха да трият":

    Преди Цезар Бароний и Мавро Орбини, нищо няма. А, по форумите какво ли няма. 😀
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Ратибор

    21 5 Отговор

    До коментар #14 от "къде, бе мамино русофилче,":

    Атила е най великият български владетел.
  • 61 Казах ти пак

    28 4 Отговор

    До коментар #54 от "Бе почнаха да трият":

    Музеи, музеи, музеи! Експозиции, артефакти, посуда, сечива, оръжия, облекло, бижута, писмо/четмо, погребения, Вождове/Царе, вид общност(постройка, йерархия), земеделци и животновъди-къде, кога, пособия за тях, преселения и т.н. Факти и Физически доказателства Дори динозаври има по музеите. Къде са славянските артефакти питаме ние всички, лъгани 4 години от руските историци, набивали ни тая глупост в главите, без грам доказателство.

    Коментиран от #62, #66, #70

  • 62 45, не 4 години

    8 0 Отговор

    До коментар #61 от "Казах ти пак":

    Да уточня, че ще се хванете за една цифра.
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 68 И.....

    0 0 Отговор

    До коментар #67 от "Бла, Бла ,Бла":

    ЛЪГАН
  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 73 Aлфа Bълкът

    21 5 Отговор
    Българите са древен черноморски народ, още от времето когато Черно море е било сладководно и било свързано чрез притоци с Каспийско море. След вливането Мраморно море дефакто Средиземно море българските градове са потопени и се превръщаме в номади загубили много от древните си знания и култура.
    Вижте къде е разположена Велика България, Дунавска България, България днес. Все около бреговете на Черно море, все се въртим около потъналите български градове. Преди потопа от Варна до Крим е можело да идеш по суша в права линия!

    Коментиран от #74

  • 74 Вярно е

    18 3 Отговор

    До коментар #73 от "Aлфа Bълкът":

    Имало е много градове преди Одесос Но са се местили, заради затопява ето. Имало е доста катаклизми. Провадийските солници са най-древните в света. там е имало солен водоем. Имало е град на двайсет километра навътре в морето срещу Варна.. Тук е имало стари цивилизации бих казал. Може би, най-старите евопейски такива. Не са били прабългари. Не се знае почти нищо, поради катаклизмите, не е останало много, но е видно, че са били градове. Римските терми във Варна поне показват,че е живял развит народ, но никъде не се споменава думата славян по тези земи, през нито една епоха от местната история.

    Коментиран от #76

  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Алфa Вълкът

    5 15 Отговор

    До коментар #74 от "Вярно е":

    Всеки се прави на професор, моята теза най ми харесва. Българите имаме и 6% китайско ДНК, което потвърждава друга теза, че преди завръщането на родните ни земи сме обитавали северен Китай!

    Коментиран от #87

  • 77 Карлсон от покрива

    5 6 Отговор
    Какви келти, гали , готи и тем подобни бълнувания??Пробутвате виртуалните "обяви" от 19 век, времето на романтизма, когато народите от Север "творят" своята "съвремена, нова" история..? Попрочетете малко от малко..!! Апетитът за "нова" история идва от колониите, богатствата и алчността, че бъдещето им принадлежи.. Англо-саксонците, барабар с галите и туземците ибери - Пъпът на цивилизацията!! А покрай династичните бракове и "шарнир" със семитите от Северозападна Африка??!!
  • 78 Скопие

    5 22 Отговор
    Колку е стара? Пааа, точно од моментот кога првиот бугарин се симнал од гранка и му паднала опашката.

    Коментиран от #80

  • 79 Невежеството е плашещо чак

    9 3 Отговор

    До коментар #4 от "Ценител":

    За да оцениш нещо, е НУЖНО да го разбираш или да имаш поне елементарни познания в областта. Та, слагащите минуси на материала, са отстъствали от часовете по история. И е интересно все пак каква оценка са получили по история. С тези думи донякъде прехвърлям топката и в двора на учителското съсловие. Но не само върху плещите на учителите, но и върху системата на образованието като цяло.
  • 80 Ами ...

    27 2 Отговор

    До коментар #78 от "Скопие":

    Господ сътворил човека. Адам се огледал и попитал: "Господи, кой е онзи, който лежи под ябълката?" "Македонец някакъв - отговорил Господ - Тук го заварих."
  • 81 Onix

    35 2 Отговор
    Как държава която има календар от 5508 години преди Христа ще има история на 1300 години? Да, на някой много му се иска, но това не е така. Поп Йовчо е написал "Летопис и родословие", че България е съществувала поне 1200 години преди Христа. Цялата наша история която се изучава е написана да е удобна на "великите сили".
  • 82 Този е прекалил с хапчетата

    2 25 Отговор
    Тази земя е Гръцка, 1300 г. къде видя държава---чехи, татари, Византия, Османска империя та къде е държавата, 800-900г. зс срам Робство

    Коментиран от #85

  • 83 Войводка

    23 1 Отговор
    Е кой знае защо все татари ви са в устите.Тока е по руските учебници.За да не признаят братята българите по Волга.Само че забравят простата истина през кой век се появява татарите и монголите.Някой много удобно ни прави татари и монголи Ами предните поне 1000 години българите на Луната ли бяха.Хайде отворете даговорите на Екатерина Велика с Османската империя и вижте как се титулува . Кралица на Полша,на Финландия на Курландия...и царица на българите.Сигурно императрицата и канцеларията и не знаят над кого царува а?А ние от 28 коментар знаете повече.Като не ти стига ум поне си мълчи става ли?
  • 84 Курбат

    12 0 Отговор
    От Мисури до Усури само кутригури!:)
  • 85 Грешка си,

    4 6 Отговор

    До коментар #82 от "Този е прекалил с хапчетата":

    Гърция е Южна Византия.....
  • 86 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 87 Всъщност

    8 5 Отговор

    До коментар #76 от "Алфa Вълкът":

    така се и твърди, че българите са северовизантийски племена мигрирали не едно хилядолетие из цяла Азия и накрая Аспарух довел най-голямо множество обратно в старата им родина....
  • 88 Ауууу,

    9 1 Отговор

    До коментар #71 от "Мехмед":

    не обиждай Родината бе по-ган-ец !
  • 89 Яна

    5 3 Отговор

    До коментар #14 от "къде, бе мамино русофилче,":

    В езикът ти, буквите, звукоизвличането, пеенето и духивността ти...
  • 90 ComfortablyNumb

    24 2 Отговор
    Една от най големите глупости в българската история да се потвърждава наратива на "румънците" че са наследници на римляните което прави и автора- Траян тръгнал за завладяната Дакия... Няма такова нещо! Дакия е владяна от Римската империя всичко на всичко само 50 години ( за сравнение провинция Тракия е част от империя 2-3 века) в времето на най голямото териториално разширение. После изглежда римляните напускат Дакия като безсмислена територия , но остават в Тракия например ... Тежкия въпрос за румънците е " Защо българите (траките тогава) не сме се омешали с римляните за 300 години а те мамалигарките омачкали чаршафите с римските войници за само 50 години!? " , каквато е официалната им легенда . Който се е интересувал от исторически карти го знае. На туба има маса видео ( не от българи) и когато дават карти на Римската Империя Дакия или по реалистичното от нови времена Влахия и Молдова никога не са част. Инак тия последните винаги са част от първото и второто българско царство. Изводи!? Не повтаряйте като папагали румънските митове и легенди! Не в наша полза . "Румънците" имаме повод да ги тръшваме колкото и "македонците" днес и по същите причини ...
  • 91 123

    15 1 Отговор
    В България 55% от населението е от местен древен произход, само 13 % по мъжка линя от Българското население е със ДНК подобно на руснаците.Населението на Балканите не е унищожено както казват че слявяни са дошли в 5,6,7 век и завзели необитаеми земи. на Балканите.Под Стара планина наеселнието е под Гръцко културно влияние, на север под Латинско културно влияние,но не са си изгубили езика.Арез времето на Атила от който произлиза Управлявашия род Дуло, и по време на Аварската Империя,при нападенията на Римската Империя са отвличани големи маси от населението на север от дунав,. За което е искан откуп от Римските императори, някой граждани са откупени а много не са откупени, но в последствие са свободни да живеят в рамките на Авария.Със Кубер през 670 г в Македония се връщат десетки хиляди отвлечени римски жители. В Панонска/унгарска Авария официалния език е старата версия на сегашния Български език.
  • 92 Истинският

    14 2 Отговор
    Не е важно какво е казал Кубрат на синовете си за снопа с пръчките.Важно е какво е направил. Кубрат все пак е учил в Магнаурската школа и е бил образован за времето си. Все пак не е нужно да кажеш някаква поговорка или приказка на децата си и непременно ти да си я измислил. Така че не е нужно да откриеш топлата вода за да си успешен.

    Коментиран от #113

  • 93 Българофилчето

    5 27 Отговор
    Статията коресподира чудесно с новината за захвърления на боклука в София барелеф на Смирненски. Явно така бугаретата уважават собствената си история . Ясно е като бял ден че българите са пришълци смесили се с местните славяни затова и говорят език принадлежащ на едни други пришълци славяните. Останалото са комплекси като хорото в ледените води на Тунджа. Обикновено избиване на комплекси.
  • 94 123

    10 2 Отговор
    Следното е част от историята на Кубратова България, написана от ислямизираните Воложки Българи, в римската история и на други съвременници Българските племена са част от Хунската и Аварската Империя.
    Велика България
    През 558 г. българският бейлик претърпява бедствие. Българите не успяват да устоят на натиска на номадските авари, които са прогонени от Азия от тюркутите (ашинските тюрки). Аварите с угри си пробиват път през България, задължавайки я да плаща данък и, създавайки Аварския каганат, се заселват в Средния Дунав (територия на съвременна Унгария). Тюркският каганат преминава през борба за власт от различни фракции. Огузите завземат властта и значителна част от българите на Тюркския каганат, водени от бий (княз) Аскал (Аскил) през 563 г. напуска Туркестан към Велика България (Български бейлик). Князът на българския бейлик Тамя-Тархан осиновява своите племена и ги заселва в провинция Хон-Балин (област на съвременен Киев), след което това селище е преименувано на Аскал.
    Аскал се жени за дъщеря на Тамя-Тархан, синът им Алвар наследява властта в Българския бейлик (Велика България, както я наричат ​​по-късно гърците). Алвар сключва съюз с Византийската империя, който е подкрепен и от неговите наследници. След смъртта на Алвар от ръцете на брат му, който е бил на аварска служба, по-малкият му брат Бу-Урган (Органа) се възкачва на трона. През 619 г., за да укрепи съюза си с Византия, Бу-Урган с част от българите приема православното християнство в гръцки

    Коментиран от #118

  • 95 123

    10 0 Отговор
    През 620 г. Кубрат нарежда на по-малкия си брат Шамбат да построи в Аскал крепост, която е наречена Бащу (по-късно Киев). В Бащу са живели българи, анхи (славяни), гърци и други, както е отразено в по-късните арабо-персийски исторически и географски композиции. Шамбат предприема успешен поход срещу аварите, присъединява към своите владения огромна територия, принадлежаща на аварите, и обявява създаването на своя собствена държава, наречена Дулоба (оба = местообитание, местообитание на рода Дуло), което славяните наричат ​​Дулеба. Кубрат поискал от брат си да се върне в лоното на Велика България, но Шамбат отказал искането му, за което си спечелил прозвището Кий, тоест „Разделен“. Като отделна държава Дулоба съществува от 623 до 658 г. (В западноевропейската историография тя минава под името Само държава и е обявена за първата славянска държава в историята. За разлика от това, в славянските истории тя е напълно игнорирана и дори славянският термин "Дулоба" преминава без никакви обяснения и с донякъде негативни конотации. Нито една славянска държава не празнува създаването на първата славянска държава в историята. Няма героични опери, няма героични песни).
  • 96 123

    8 0 Отговор
    Кубрат следеше отблизо събитията в Тюркския каганат, раздразнени от междуособни войни в борбата за власт. През 629 г. Тюркският каганат се разпада на две части: източен Баласагун - и западен хазарски. Веднага след тези събития Кубрат покорява суварския бейлик и провъзгласява България за единна държава. От това време Идел беше само водната система Итил-Кама. Страната променя името си, както е отразено във византийските хроники. Гърците започват да наричат страната на българите Велика България. Докато гърците наричат страната на българите Велика България, самите българи я наричат Кара-Българска, което е едно и също нещо, защото думата „кара” на българския език по това време означаваше не само „черна”, но и „велика”. , голям, могъщ”. Оттук и „Кара Дингез”, т.е. Черно море („Кара” също е „западно” и „западно”, следователно „Кара Дингез” също е Западно море. Вероятно „Западно море” е изначалното му значение).
  • 97 123

    8 1 Отговор
    Събитията по това бурно време се развиваха бързо, особено сред хората, които водят номадски или полуномадски начин на живот. През 658 г. Шамбат е победен от коалиция от франки и авари и е принуден да се обърне за помощ към Кубрат. Кубрат прие брат си под мишницата си, като го направи Улугбек (Губернатор) (Велик бек) на Бащу, но за наказание заповяда да го наричат ​​Кий („отсечен, далечен“), откъдето идва и съвременното име на град Киев; освен това крепостта е наречена на името на своя основател Шамбат. През 668 г. умира каган (цар) Кубрат, трона е наследен от първородния му син Бат-Боян. Три години по-късно Шамбат, поддържан от по-малкия си брат Аспарух (Аспарух, по-малкият брат на Бат-Боян, беше племенник на Шамбат), който беше улугбек от Барс-Иле (Итил-Урал и Сибир) (оттук и името Барсилия), направи поход срещу Бат-Боян, за да завземе българския престол. Аспарух превзема Бурджан (Северен Кавказ). Бат-Боян с подкрепата на хазарите, с които сключва съюз, разбива Аспаруховата армия. Аспарух избягал в Киев при чичо си Шамбат. По-късно Аспарух със своите племена мигрира на Балканите и там заедно с южните славяни създават нова държава Дунавска България.
  • 98 123

    6 1 Отговор
    Начело на Хазарския каганат стояха централноазиатски българи от рода Ашина, т.е. „Клан на вълците“ (тъй като в китайските аналити се казва, че тюрките 突厥 са клон на сака 塞, което прави „централноазиатските българи“ саки, които тук се наричат Кипчаци срещу ашина тюрки. Който и да е съставил тази история, твърде много се доверява на пропагандата на историческите манипулатори). Хазарите непрекъснато разширявали границите на своята държава. Скоро бившата българска територия става част от Хазарския каганат. Хазарите бяха народ, тясно свързан с българите, така че в държавата не възникваха конфликти на етническа основа, освен това имаше български държави, където всеки можеше да се премести. Център на Хазарския каганат е българският град Итил (След като неволно е преместен от Семендер). Възникването и консолидирането на Хазарския каганат съвпадна със създаването на Арабския халифат, който води много войни, включително в Северен Кавказ. Първоначално хазарите и българите се противопоставят на настъплението на арабите. Но през 737 г. хазарските армии са разбити от арабите на територията на Хазарския каганат. Съгласно условията на арабско-хазарския договор, Каган позволява на всеки, който иска да приеме исляма. Значителен брой бурджански българи (по-специално предците на съвременните балкарци, карачаи и кумики) приемат исляма. От това време ислямът започва да се разпространява сред българите (дунавските българи приемат православно християнство).
  • 99 123

    7 0 Отговор
    Кара-България

    В първия период на Хазарския каганат център на българския политически живот става град Бащу (Киев). Когато в началото на 9в. Хазар каган Обадия със своя двор приема юдаизма и започва преследване на мюсюлманите, много от тях избягат при българския цар Айдар (815-855) в Бащу (Киев). Айдар ги заселва на територията на съвременна Украйна. През 820 г. цар Айдар с част от караските българи (черни или западни българи) приема исляма. В отговор Обадия разваля съюза си с България и воюва срещу нея. Българите разбиват хазарската армия, като имат голяма помощ от угорските маджари (маджари), заселени от хазарския каган край Азовско море, които в решителния момент на битката преминават към българите. За да осигури сигурността на страната, цар Айдар сключва съюз с баджинаци (босненци/пацинаци) и се жени за баджинак бика (принцеса). Синът им Джилки (Кон, под формата на Огур) също приема исляма и приема мюсюлманско име Габдула („Джагфар Тарихи“ много дипломатично почти мълчи за баджинаците, тяхното преселение и бедствие, което те донесоха на българския народ и държава) .
  • 100 123

    5 1 Отговор
    Айдар решава да се бори икономически с Хазарския каганат. Той забранява на българските и западните търговци да ходят в Хазария по търговски дела и установява нов търговски път - „от варягите към гърците“. Пътят от Скандинавия за Византия и Южен Кавказ минава през славянските земи: по Волхов и Днепър, пресича българския бейлик, Черно море и нататък към Мала Азия. Това устройство допринесе за процъфтяването на държавата Кара българи.

    През 855 г. Айдар умира, българският трон е наследен от неговия син Габдула Джилки, който в делата си разчита предимно на мюсюлманското благородство, което предизвиква недоволство на българите-тенгрианци. По-малкият брат на Габдула, Лачин (Рюрик), който се стреми да заеме трона на баща си, става глава на тенгрианците, недоволни от политиката на брат си. Византия и Хазарският каганат застават на страната на Лачин (Рюрик) в борбата му за трона, естествено за собствени интереси. В Кара-българите избухва гражданска война. Първоначално успехът беше на страната на Габдула: той победи армията на Лачин и неговите хазарски съюзници. Срещу другия съюзник на Лачин Габдула изпраща български флот през 860 г., който достига до Константинопол и опустошава предградията му. Начело на флота са били вожд на анхи (предци на съвременните украинци) Джир (Дир, името е дадено в огурска форма) и водач на скандинавските наемници (викинги/варяги) Асколд.
  • 101 123

    7 3 Отговор
    Една от българските държави, Дунавска България, е предопределена за дълъг живот. Понякога губи независимостта си, понякога за дълго, но всеки път се възражда. Историята на Дунавска България е интересна и наситена с исторически събития. Дунавските българи са резултат от сливането на две племена, тюркски българи и славяни в един народ. Осветяването на неговата история се люлееше от една страна на друга. Но не трябва да се забравя един аспект, исторически слизането в славянския топилен котел българите са били организатори на държавата, те са й дали името си. В същото време славянското население и приемането им на православното християнство са плодородната култура, която позволява на Дунавска България да оцелее в трудните условия на Средновековието и Новото време. В наше време се приветства фактът, че Итилските българи и Дунавска България възраждат роднинските си връзки на ново ниво на съвременния исторически, културен, икономически и политически живот. И така е, защото първо те произлизат от един корен, синовете на Кубрат, и второ, в този сложен свят винаги е нужна братска подкрепа.

    Коментиран от #114

  • 102 Прочети на колко години

    1 1 Отговор

    До коментар #37 от "абг":

    Са руините на Гьобекли тепе и после пак ела да си говорим за древност
  • 103 Предците, Тайните на историята

    16 0 Отговор
    Българската история е античният свят.Знам че на много хора няма да им допадне тази теза!И че всеки има своите виждания и разбиране по темата.Няма съмнение че голяма част от тази история е била описана в Александрийската библиотека тя е била една от най-големите и значими библиотеки в древния свят.Близо един милион документи от цяла Асирия, Гърция, Персия, Египет, Индия и много други могъщи цивилизации са били описани там.
  • 104 ГРАД КОЗЛОДУЙ

    5 0 Отговор
    НАД 1360 ГОДИНИ
  • 105 И какво искаш да кажеш че сме цигани син

    0 12 Отговор

    До коментар #29 от "Ами колко древна да е?":

    Направо сме големи цигани тия монголи и славяни
  • 106 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 107 словенин

    0 5 Отговор

    До коментар #41 от "Бе почнаха да трият":

    Покажи на тия хора Къде е лъжата славното минало на великите траки
  • 108 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 109 словенин

    0 7 Отговор

    До коментар #29 от "Ами колко древна да е?":

    Циганин до циганина май Кольо мила
  • 110 Иванов

    1 1 Отговор
    И класически трол се появи накрая, който сами си говори със себе си - коментари 105-109.
  • 111 Боривое

    2 1 Отговор
    какви коменти само.,. ужас! Как, като сте функционално неграмотни, успявате...защо има Румелия? Защо турците ни наричат румели миллет?
  • 112 Аре цървули

    1 5 Отговор
    Много станаха за психиатриата, то тея от ковид, от бедност бетер са за лудница, кви бугури, траки и маки
  • 113 Мжлйж

    5 1 Отговор

    До коментар #92 от "Истинският":

    Легендата за снопа пръчки съществува във фолклора на народите от Корея до Испания.
  • 114 Б. М.

    2 3 Отговор

    До коментар #101 от "123":

    Какви славяни те гонят бе човек? Намери корицата на Паисий. Там ясно си личи, допълнително сложната буква Я. така от славно българска, става славЯно българска., РАЗрови се в антропологията и генетиката, те говорят много. Исторически, също виж какво се случва с 5 от славянските при Тервел. Изселва ги на север от Дунав. Това услужливо се премълчава.

    Коментиран от #117, #124

  • 115 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 116 Русенец

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "къде, бе мамино русофилче,":

    Говориш славянски диалект. Това достатъчно ли ти е? Половината български мъже носят имена, завършващи на СЛАВ и на МИР - славянски имена. Няма нито едно тракийско име, освен Орфей, запазено в днешните българи. НИТО ЕДНО! Най-дългият, разчетен надпис на тракийски (на пръстенът от Езерово), звучи подобно на гръцки - нищо общо с българският език. Знаем, че много мразите славяните, но няма как да заличите най-многобройната нация в Европа. Те не са оставили богаи гробници. Практикували са трупоизгаряне. Не са имали златни съкровища. Намерените вещи от тях са битови и ако почнеш да ходиш по музеите, ще ги видиш. Най-голямото наследство от славяните е езикът им, на който и ти сквернословиш така нагло.
  • 117 Русенец

    0 2 Отговор

    До коментар #114 от "Б. М.":

    Каква допълнителна буква те е нахапала и тебе? Вече не се чувате какво говорите. Като ви свършиха водите, от деветте кладенеца, почнахте сами да пкаете в канчето, че да си поливате глупостите.
    И понеже Тервел изселил славяните, затова Борис-1 им приел езика за единен на българите, нали? Ама че скалъпени доводи.
  • 118 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #94 от "123":

    Какъв е този български бейлик през 558 година?
  • 119 Русенец

    1 1 Отговор

    До коментар #36 от "Ами ...":

    Поредният, бягал от часовете по история. За Черноризец Храбър чувАл ли си? А че е писал за славяните, чувАл ли си? А че е живял през 9-10 век, чувАл ли си? А за Теофан Изповедник, живял през 9 век, че и той е писал бая за славяните, чувАл ли си? И това не е първият път, в който се излагаш така показно.
  • 120 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #54 от "Бе почнаха да трият":

    Не карай невежият да чете! Той го мързи да си прочете името, ти го караш да търси инфо за дедите си?! При все, че няма какво да му търси, като му е пред очите.
  • 121 Камуфлаж

    2 0 Отговор
    Е, така е добре, че има място за коментар!
    Най старата национална, християнска библия (след груцки и латински)!!!!

    След статийте на Г-жа Върбанова вече няма място за коментари? Защо?
    Тя е над всички и недостижима!

    Андрей КИРЯКОВ е ерудиран и не изпада в изопачен шовинизъм. Ние българите има за какво да сме горди. Нямаме нужда да ругаем други нации!
  • 122 аспарух калашников татарчев

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Оги":

    Значи ,, Макетата ,, биле пред нашата ера ... Ами какав е проблема сеа ?

    Коментиран от #123

  • 123 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 124 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор

    До коментар #114 от "Б. М.":

    1. Нека сме коректни. Терминът славяни е от 17 век. Преди това има Sclavos /Теофилакт Симоката/, също и сакалиби.
    "СЛАВЯНИ" е популяризиран от основателката на Руската академия на науките, германката София Фредерика Августа фон Анхалт-Цербст, известна като Екатерина Велика. Смятам, че всичко това Ви е известно или може би греша?
    2. Германката Екатерина Велика само популяризира - "СЛАВЯНИ"...... Терминът е на Винко Прибоевич с издаденото от него през 1532 г. във Венеция „Слово за произхода на увенчаните със слава славяни”,(забележете думите слава и славяни!!). Императрицата търси идеологическа формула, за да оглави „славянското” множество, изгубило държавната си независимост при падането на българското и сръбското царство.
    3. Copy-paste: “”…. в съвременната славянистична литература се е наложило твърдението, че етнонимното название "славяни" не е късно възникнало средновековно понятие, а древно и исконно самоназвание на протославяните. Това твърдение е основна брънка в един по-широк опит да се създаде представата за древно цивилизационно величие на великорусите и другите източнославянски народи. Подобни опити да се открие древен произход, праславянска писменост, праславянски календар, праславянски науки, праславянски народи, князе и държави почти винаги стигат до източници, които обаче са скито-сарматски или алано-български. Фактически до същия резултат се стига и в опита да се екстраполира понятието "славяни" към ранното Средновековие и Античността…””
  • 125 Относно

    2 1 Отговор
    При раждането на Кубрат през 6-ти век вече е имало нещо като българска държава на север от Черно море, и тя е поддържала много добри отношения с Византия. Ето защо, след смъртта на баща му, той е изпратен да израстне в императорския двор в Константинопол, където става много добър приятел с император Ираклий, и приема християнството. В последствие се връща в България и поема управлението от чичо си, а няколко години след това помага на Византия с 40-хилядна конница. След тази битка Ираклий се оженва за сестрата на Кубрат, а Българската държава е официално утвърдена. За жалост, синовете му не го послушват, и се разделят. Най-големият Батбаян остава там (днешна южна Украйна и Крим), вторият Котраг се заселва на изток по Днепър и Дон, и основава Волжка България, Аспарух наследява днешна Молдова и част от южна Румъния, след което се спуска на юг. Кубер и Алцек първо заживяват с хората си в Аварския каганат, където се опитват да вземат властта, но не успяват, след което Кубер се заселва в Македония, а Алцек чак в Италия при лангобардите - днешна Ломбардия. За българи на Балканите обаче се говори много преди това !
  • 126 До ИМПЕРИАЛИСТ

    2 0 Отговор
    Да, много точно !
  • 127 До 123

    3 0 Отговор
    Предполагам, че Черно море са го наричали Западно поради наличието на източно такова - Каспийско, тъй като дълги години са населявали именно тая област - между двете морета !