Last news in Fakti

9 Юли, 2012 10:45 2 198 0

Иманярски, римски накити отиват в НИМ

  • иманярски-
  • римски-
  • накити-
  • ним

През 2001 и 2002 г. на граничния пункт „Шпиелфийлд” австрийски митничари залавят български граждани с незаконно пренасяни антични археологически ценности. Благодарение на отличната съвместна работа на австрийските и българските правоохранителни органи, ценностите са върнати в България, а прокурор Т. Златева, с постановление от 29.06.2012 г., ги  отнема в полза на държавата и ги присъжда на Националния исторически музей.
Върнатите ценности са 702 паметника. От тях 249 са бронзови статуетки, пръстени, гривни, фибули, коланни токи от римската и средновековната епоха. Монетите са основно римски републикански и императорски.
„Благодарен съм и на австрийските и особено на българските правоохранителни институции. Те се сражаваха с беззаветна отдаденост за каузата на българското културно историческо наследство. Дано колегите им вземат пример от ангажираните в случая полицаи, следователи, прокурори и съдии. Защото не винаги е така”, заяви Божидар Димитров – директор на НИМ.


 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА