Last news in Fakti

15 Юли, 2012 10:19 7 688 35

Разглобиха стар Москвич с флекс (Видео)

  • рециклатор-
  • софия диша-
  • москвич

Нестандартната инициатива бе в рамките на Рециклатор – част от фестивала София диша

Ретро Москвич бе разглобен на съставните си части, а група млади художници ги изрисуваха в парка Заимов вчера. Нестандартната инициатива бе част от Рециклатор – едно от шестте различни събития, обединени под шапката на фестивала София диша, който се провежда за трета поредна година в столицата.

„Разглобихме Москвича с флекс, за да стане той обект на въображението на младите творци от НХА и НБУ”, сподели един от организаторите Стоян Зиков – Стъки. „Във всеки български дом или мазе има безброй стари предмети, някои от които датират от над 50 години. Идеята на Рециклатор е да накараме хората да донесат старите си вещи, да направим една своеобразна ретро изложба, а всеки желаещ да може да се сдобие с архаична вещ срещу символична цена”, поясни още Стъки.

Част от посетителите на събитието се сдобиха с ретро чайници и транзистори от 70-те години на миналия век. Други пък бяха донесли обикновени чаши за кафе, които художниците от НХА и НБУ изпъстриха с авангардни рисунки. Лимонада в бидон, самовари и часовници бяха сред другите любопитни предмети на ретро изложението-разпродажба.

Фестивалът София диша, от който Рециклатор е част, се случва със съдействието на Столична община и се организира в подкрепа на кандидатурата на София за „Европейска столица на културата 2019“. Следващото събитие ще се проведе през август, когато четири главни софийски улици ще се превърнат в арена на изкуството. До края на 2012 година остава да видим и Зимната София диша, както и Кв.Арт Фест, който ще се проведе в крайните столични жилищни комплекси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Andrey

    3 0 Отговор
    ....да го бяха реставрирали в стил хот род ама винаги е по-лесно да развалиш нещо отколкото да направиш нещо

    Коментиран от #2

  • 2 aha

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "Andrey":

    1 rajdqlnik po-malko :D
  • 3 симеон

    4 0 Отговор
    голям некадърник е българина защо не го урисуваха както си е цял ама тогава ще има много критики относно работата а та гледаш един капак и на него някакви цветни петна и това е изкуство още повече че този модел може да стане много вълнуващ ако се изпипа ама няма от кого в бг .
  • 4 nemo 84

    4 0 Отговор
    da go biaha restavrirali
  • 5 ники

    2 0 Отговор
    голямо геройство
  • 6 adsfg

    1 0 Отговор
    супер голяма инициатива. Да чупя стъкло на рядък автомобил по "телевизията"
  • 7 ikan

    1 0 Отговор
    абсолютни тъпаци , щях да им дам 1000 лева за 50 годишния седмак
  • 8 Пешо

    1 0 Отговор
    що го нарезахте бе москвето не беше лошо, и щеше да е по интересно да го покажете здраво на събитието.
  • 9 кик

    1 0 Отговор
    що за ур.д трябва да си да дадеш такава идея?но като знам в нбу кви са не се о4удвам
  • 10 ПОТРЕСЕН

    1 0 Отговор
    ае защо унищожихте ретро автомобила,тва беше жива антика и почти никъде не се среща вече,можеше да се реставрира и да се показва на изложения или ретро-авто-паради а и можеше като такси да се пусни по морските ни курорти щеше да бъде голяма атракция за чуждинците........но уви късно е вече-съсипаха го...тц тц тц язък.-ЗАГУБЕНЯЦИ ТАКИВА
  • 11 Nскрен

    1 0 Отговор
    Мн рядко се възстановяват такива автомобили изцяло ... ба..и празноглавите. София диша , мън мън , колко от вас дойдоха с колело или пеш е . Колко от вас не използват атомна енергия ? Ба..и измислените ... да се направим на интересни пред камерите само .
  • 12 симеон

    1 0 Отговор
    я журналята да разучат кой е дал парите за това кощунство и да го попитат знаел ли е за какво плаща
    само да не се окаже че парите са от данъци че мъка ми е
    наистина такова москве под хиледарка не се намира щото си е ретро и готино
  • 13 писна ми

    2 0 Отговор
    За всеобща жалост днес младите вместо да се занимават с нещо по-съществено, тръгнали да правят глупости от рода на:
    Рязане на малко останали стари коли, оскверняване на паметници, загуба на време пред компа.
  • 14 SuperMan

    3 0 Отговор
    Лоши хора, да го бяха подарили на накой ценител, като мен. Проста работа, прост народ!
  • 15 ддд

    0 0 Отговор
    Превеждам:

    Флекс - Ъглошлайф на шопски!
  • 16 Разтрел за псевдо художниците

    2 0 Отговор
    Да им ..........изкуството измислено! Вчеря я гледах тая художничка в новините, каква художничка е тя бе? КАТО ГИ ГЛЕДАМ ВСИЧКИ ТЕЯ "ХУДОЖНИЦИ" ЯВНО НА ТЯХ РЪЦЕТЕ ИМ РАСТЪТ ОТ ЗАДНИКА А МОЗЪКА СА ИМ ГО ИЗВАДИЛИ ОЩЕ ПРИ РАЖДАНЕТО!!!!
  • 17 бот

    3 0 Отговор
    То бива да си съкат и нищо свестно да не може да сътвориш, ама още това и на показ да го представяш ... Като сте съкатлъци ходете се скрийте някъде бе мишоци, така че никой да не ви гледа!!!
  • 18 софиянец

    3 0 Отговор
    Москвето беше много запазено и тея го съсипаха! Такива Москвета по улиците вече никъде няма, а тея се заблуждават, че тяхното изкуство е много високо художествено и сътворяват шедьовър!?! НЕКА ВИ ГО КАЖА АЗ - СЪТВОРИЛИ СТЕ ПЪЛНО Л..НО!!! САМО МОСКВЕТО СЪСИПАХА!!!
  • 19 За Мария

    1 0 Отговор
    Мария Атанасова какво искаше да покажеш?
  • 20 comment

    1 0 Отговор
    Това е то. В България само се руши... па и се хвалят с това.
  • 21 Дядо поп

    1 0 Отговор
    Ей от този москвич можехте да вземете пари ако го бяхте пуснали за продажба в специализиран сайт.А сега ще вземете за по бира.
  • 22 жоро бекъма

    1 0 Отговор
    Лесно се руши трудно се възстановява
  • 23 илиян

    1 0 Отговор
    хора на изкуството върви ги разбери,немогат ли да рисуват по асвалта а трябваше да унижтожават една класика с потенциал за реставриране
  • 24 Vincent_Monah

    1 0 Отговор
    За пореден път се уверявам, че простотията и тъпотията в тази наша България няма край. Между другото имам един стар бойлер и една стара пералня, защо да ги давам на братята роми, а ще ги подаря на някой художник ламтящ за медийна изява, а и ще сътворя и някоя новина. О, бедни ми Винсент, не трябваше да си режеш ухото, а някой стар файтон.....

    Коментиран от #32

  • 25 минаващ

    0 1 Отговор
    Язък, можеше да изкарате някой лев от белканто.
  • 26 optimista

    0 2 Отговор
    хора какво се дивите на тая щайга бе това си е само за боклука парче дърво .ати руското трупче ама епъ на българина за пореден път показа що за спекулат е всеки вика защо него продаде мани само разбирачи се навъдихте

    Коментиран от #30

  • 27 МОСКВИЧ

    0 0 Отговор
    След като искат да режат коли и да се хвалят че творят, да бяха нарязали някой катастрофирал МАФИОТСКИ Мерцедес. Тази кола е истинска класика, но никой не цени това. Ценят простутията и това, що за глупост може да се извърши с нещо което е дефицит вече. Нямам думи. Ако искат софия да диша да разкарат парламента и всичко дебеловрати с мерцедеси и софия ще задиша.
  • 28 симеон

    0 0 Отговор
    хей оптимиста ти знаеш ли колкотрудно се намира такава класика в добро състояние и колко струва това ако се реставрира и мани парите ако си човек на изкуството ще се гордееш да зе придвижваш с такава класика а не да я срежеш като последния м...л и после на скраб прави са хората в българия са останали много малко такива машини и не се реставрират само заради тъпите закони за регистражия защото повечето от тях са без номера трябва и държавата да вземе мерки да може хората и в бг да си майсторят коли собствен вкус и ако минат преглед защо да не се движат по пътя ама сега не може щото така решили от парламента какво ги е еня нали каратвсе нови ес класи
  • 29 Silata

    1 0 Отговор
    Немога да гледам такаВа ГРОЗНА ГАВРА с една Класика !!! Това деистВие не моЖе да се нарече "РЕЦИКЛИРАНЕ"!!!!!!!!!!! тОВА Е ОБИДА КЪМ ПОКОЛЕНИЯТА ПРЕДИ НАС КОИТО ТОЛКОВА СА СЕ РАДВАЛИ,МЕЧТАЛИ И ЧАКАЛИ ПО ЦЯЛ ЕДИН ЖИВОТ ЗА ТАКАВА КОЛА!!!! А ТЕЗИ МОМЧЕТА ДОРИ НЕ МОГАТ ДА СИ ОПРЕДЕЛЯТ ВИДА НА НАРКОТИЦИТЕ КОИТО ИЗПОЛВАТ.КАКВО ОСТАВА ЗА СТИЛ,ВКУС И ЦЕННОСТНА СИСИТЕМА ?! МИСЛЯ ЧЕ ТЕЗИ "МОДЕРНИ" МОМЧЕНЦА ТРЯБВА ДА СИ МУШНАТ ТЕСЛАТА И ФЛЕКСА ТАМ КЪДЕТО СЛЪНЦЕ НЕ ОГРЯВА,ТА ДА СЕ КРОТНАТ ТОГАВА !!! ЛИЧИ ИМ,ЧЕ ИМАТ НУЖДА ОТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА(ЛЕКАРСКА) ПОМОЩ.
  • 30 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "optimista":

    Пубер, вземи прочети някоя граматика. Никак те няма в пизменото изразяване на мислите ... или пък в мислите ти е проблема?!?

    Коментиран от #31

  • 31 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "comment":

    пиСменото* печатна грешка.
  • 32 мене

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Vincent_Monah":

    хахха твоя коментар пръска отсякаде :D:D:D:D:D !!
  • 33 млад

    0 0 Отговор
    Аз съм млад на 16 и в никакъв случай не подкрепям тази простотия. Колко трябва да си прост за да си мислиш, че една стара кола ЗАМЪРСЯВА София и като я махнем, София ще почне да диша? Никога не съм виждал такава кола в движение и много бих искал да се повозя дори, ама така като глеам...едва ли ще стане някога.
  • 34 Захарче

    0 0 Отговор
    Отиде ми наследството .............
  • 35 муспи

    0 0 Отговор
    Всички сте прави дето се възмущавате, само едно дразни - защо тези ги наричате художници? Защото от подобни неща представяни като художество се правят пари? Но те не правят, - може би могат да рисуват, и са принудени с идиотизъм да си изкарват хляба? Това пък е абсурд. Надареният да рисува има уважение към себе си и към другите. Това е този Нов хибрид, заради който се провежда нашия геноцид.