Last news in Fakti

24 Август, 2015 07:45 1 916 0

Стари обувки за нова сцена

  • софия диша-
  • оборище-
  • обувки-
  • стари-
  • сцена-
  • никола тороманов-
  • фичо-
  • интериор

Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата

Стари обувки за нова сцена - 1

Театър „Азарян“ към Националния дворец на културата (НДК) ще участва по оригинален начин в тазгодишното издание на фестивала „София диша” с тема „Музика и танц”. На 30 август (неделя) на столичната улица „Оборище” всеки може да дари старите си обувки, които ще бъдат използвани при оформлението на интериора на фоайето към новата театрална зала.

Интересната идея е на Никола Тороманов – Фичо, който работи по сценографията и интериора на залата. Обувката не е избрана случайно – големият български режисьор Крикор Азарян e работил първо като обущар и винаги е акцентирал върху тази част от живота си. 

В едно свое интервю Азарян казва: „Режисьор съм. Можех да бъда обущар или Бог знае какво”. Темата за обущаря беше негова любима и той често говореше за това, връщайки се към детството и началото на пътя си. Оттук дойде и идеята за символа на обувката. От една страна - това са много лични вещи, които всеки избира сам и по някакъв начин стават част от профила му.

От друга страна - те са опорната точка на тялото, средството за движение, идеята за посоката, стабилността, следите, отпечатъците и цивилизационен етап, свързан с окултуряването. Избрах лична вещ, която е на пръв поглед малка и донякъде незабележима, но умножена и преекспонирана - се превръща в материал или тема за импровизация”, споделя авторът на идеята Фичо. 

Всеки един чифт обувки ще бъде обработен по специален начин и ще бъде превърнат в част от дизайна, с което дарителите на практика стават част от новата театрална сцена на София с нещо лично. В нея ще има и обувки на известни български личности.

На 30 август на улица „Оборище” ще има шатра, в която ще можете да оставите обувки за театър „Азарян“ и да попълните етикет с данните си, съобщиха организаторите.

Впоследствие инициативата за събиране на обувки продължава и през  месец септември, където всеки желаещ ще може да дари своите стари обувки в стаята на дирекция „Театрално сценични изкуства”, откъм служебен вход А3 в сградата на НДК.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА